Priopćenje za medije

Reformisti podržali gradski proračun, ali: 'Nažalost nismo našli u proračunu model priuštivog najma'

Objavljeno: 20.12.2023. 19:40

Zadnja izmjena: 20.12.2023. 19:42

Povodom današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, Narodna stranka-Reformisti oglasila se priopćenjem u kojem navode kako podržavaju prijedlog proračuna za iduću godinu.

Kao glavne razloge podržavanja proračuna istaknuli su povećanje uskrsnica, božićnica, iznosa za novorođenčad te besplatan produženi boravak za djecu od prvog do četvrtog razreda. Kao manu proračuna naveli su nedostatak značajnijih ulaganja u stanogradnju.

- Ono što nažalost nismo našli u proračunu za narednu godinu je značajnije ulaganje u stanogradnju, a što je jedan od naših glavnih programa prema modelu POS priuštivi najam, modelu koji je omogućen već u zakonskom okviru POS-a usvojenom pred više od 20 godina i potvrđen s više od 1000 stanova. Obzirom da očito potencijal modela za izgradnju stanova za priuštivi najma nije u Varaždinu dovoljno prepoznat, ponovno smo na to upozorili i cjeloviti model ćemo dostaviti vodstvu grada. Dugoročnu realizaciju modela moguće je osigurati otkupom prostora Varteksa. Za realizaciju manjeg brojeva stanova već sad se mogu koristiti dostupne građevinske parcele i pozivamo Grad da to učini - navode Reformisti.


Cijelo priopćenje Narodne stranke-Reformisti pročitajte u nastavku:

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina Reformisti su podržali proračun za 2024. godinu. Podržavamo zadržavanje socijalnih prava za naše građane na kojima smo inzistirali još prilikom prošlog saziva Gradskog vijeća. To se posebno odnosi na povećanje uskrsnica i božićnica za naše umirovljenike, povećanje iznosa za novorođenčad te besplatni produženi boravak za djecu od 1. do 4. razreda kao i potpora poduzetnicima za sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU i nacionalnih fondova za poduzetnike. Socijalni programi svakodnevno poboljšavaju kvalitetu života naših građana i vjerujemo da na njima građani osjećaju uštede. Nažalost, u projekcijama za 2025. i 2026. godinu nije planirani iznos povećanja izdvajanja za umirovljenike i novorođenčad do iznosa kojeg smo kao Reformisti predlagali u programu ali vjerujemo da se uz malo dobre volje i to u narednoj godini može promijeniti.

Ono što nažalost nismo našli u proračunu za narednu godinu je značajnije ulaganje u stanogradnju, a što je jedan od naših glavnih programa prema modelu POS priuštivi najam, modelu koji je omogućen već u zakonskom okviru POS-a usvojenom pred više od 20 godina i potvrđen s više od 1000 stanova. Obzirom da očito potencijal modela za izgradnju stanova za priuštivi najma nije u Varaždinu dovoljno prepoznat, ponovno smo na to upozorili i cjeloviti model ćemo dostaviti vodstvu grada. Dugoročnu realizaciju modela moguće je osigurati otkupom prostora Varteksa. Za realizaciju manjeg brojeva stanova već sad se mogu koristiti dostupne građevinske parcele i pozivamo Grad da to učini.

Komentari