donosimo lokalne političke stavove

ANKETA Prva žena županijskog HDZ-a: 'Pločom HOS-a sada se ucjenjuje, ona mora ostati kakva jest'

Objavljeno: 30.08.2017. 13:33

Zadnja izmjena: 30.08.2017. 13:33

Foto: Arhiva

Ploča podignuta u počast poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu već duže vrijeme izaziva kontroverze u našoj javnosti, a ovih se dana o tome opet aktivnije počelo raspravljati i u vladi.

Stoga smo postavili pitanje istaknutim članovima HDZ-a i HNS-a - koji su na nacionalnoj razini u koaliciji - o njihovom stavu prema ovoj gorućoj temi. Donosimo vam njihove odgovore, a svoje mišljenje moći ćete izraziti i vi u našoj online anketi.

Božica Makar, saborska zastupnica HNS-a

- Ja sam protiv svih totalitarnih režima i svih ploča, ali ne treba stvari rješavati pojedinačno nego zakonom. Koalicija ne može o svemu imati iste stavove, no zato smo tu da o svemu razgovaramo i dogovorimo se.

Josip Križanić, saborski zastupnik HDZ-a

- Ja o partizanima i ustašama nikada nisam govorio niti ću. Treba se baviti ozbiljnim životnim pitanjima, a ovo ostaviti prošlosti. Nikada neću pozdraviti sa "Za dom - spremni"

Zvonko Šamec, HNS-ov načelnik općine Trnovec Bartolovečki

- Ja o tom pitanju ne bih rekao ništa, mislim da ova država ima puno ozbiljnijih pitanja.

Nadica Dreven Budinski, tajnica Županijske organizacije HDZ-a

- Ploča mora ostati ovakva kakva jest, jer se u tom ratu Hrvatska branila, a ti su dečki bili među prvima koji su se organizirali i dali su svoje živote. Ako je najveći problem naše države - i našeg potpredsjednika Vlade - ova ploča, onda mi stvarno živimo u idealnoj državi. Kome sada smeta HOS-ova ploča? Onda bi trebala smetati i ćirilična ploča u Vukovaru ili ploča na talijanskom u Istri. Treba se donijeti zakon koji vrijedi za sve, ne bi se trebalo ucjenjivati jednom pločom.

Mirko Korotaj, HNS-ov načelnik općine Cestica

- Ja sam za ovu Hrvatsku koja je stvorena 90-ih godina, nisam za to da se vraćamo u 1941.

Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma" 

- Ploča je postavljena legitimno - kao što je i sam znak na njoj legitiman. Mislim da se ne bi trebalo ništa dirati. A treba postaviti i pitanje što s onim pločama po Vukovaru koje imaju četnička obilježja.

Božidar Novoselec, HNS-ov načelnik općine Sračinec

- Treba ostaviti ploču, ali maknuti s nje pozdrav "Za dom - spremni". Ne trebamo se poistovjećivati s ljudima koji imaju ciljeve već kakve imaju.

 

Rezultati ankete

Jeste li za micanje ploče HOS-a u Jasenovcu?

Da

45%

Ne

49%

Ne znam

5%

Komentari