sukob lidera sdp-a i hdz-a

NASTAVLJEN RAT PRIOPĆENJIMA Marković: 'Koncert Thompsona je desničarenje' Stričak: 'Ovo su optužbe iz '91.'

Objavljeno: 17.12.2017. 18:31

Zadnja izmjena: 17.12.2017. 18:32

Foto: Arhiva

Nakon presice u petak, novi šef varaždinskog SDP-a Miroslav Marković je svojim stavovima o desničarenju u Varaždinu i puzajućoj fašizaciji Hrvatske izazvao reakciju šefa županijskog HDZ-a Anđelka Stričaka.

Danas se 'razmjena vatre' nastavila novim priopćenjem Markovića, na koje je ubrzo stigao i novi odgovor Stričaka. U svom priopćenju Marković objašnjava na koje je točno fenomene mislio:

  • Desničarenje se, prema Markovićevim riječima, vidi u neprimjerenom dočeku Thompsonu, kojemu neke zemlje ne dopuštaju nastup zbog širenja mržnje, a Stričak se našao u prvim redovima koncerta
  • Znake puzajuće fašizacije Marković vidi u stavljanju Ilčića za savjetnika ministra kulture, toleriranju ustaških pozdrava, reviziji povijesti i svojedobnim demonstracijama u šatoru.

- Isto tako, desne udruge i pojedinci u vlasti ne daju predsjedniku stranke gospodina Stričaka i hrvatskome premijeru da ratificira Istambulsku konvenciju. Zašto? Možda zato jer u njihovim redovima ima župana zlostavljača žena, dožupana koji mlate novinare, a kojima Andrej Plenković ne može stati na kraj?! Gradska vlast nije reagirala kad su građani Varaždina bila izvrgnuti porugama dok su palili svijeće ispred varaždinske sinagoge povodom obljetnice Kristalne noći. - ističe Marković u svom odgovoru Stričaku, u kojemu ga na kraju podsjeća da je osnivač HDZ-a Franjo Tuđman bio partizanski general.

'Ovo je kao i 1991.'

Na Markovićevo novo priopćenje ubrzo je još jednim odgovorom reagirao Stričak, smatrajući kako su se izjavama sličnim Markovićevim služili pojedinci 1990. i 1991. godine nazivajući vlast ustaškom.

- Zbog tih, kako su sami sebe nazivali, „ugroženih“ iz Srbije i Crne Gore stigli su nam tenkovi. Iza tih tenkova ostala je trećina Hrvatske razorena, 16.000 mrtvih, 37.000 ranjenih, razoren Grad heroj Vukovar, koji su branili naši varaždinski policajci, a za njih petero se još uvijek ne zna kako su i gdje skončali. G. Markoviću, tolike žrtve, a sve zbog „ugroženih“. - ističe Stričak,

Potom postavlja pitanje Markoviću zašto ne reagira na koncerte srpskih pjevača koji su bodrili dolazak tenkova u Hrvatsku. Stričak potom traži od Markovića da nabroji i SDP-ove dužnosnike koji su odgovarali zbog nedjela - te da ne izaziva sukobe kojih, kako kaže Stričak, nije bilo ni za vrijeme Domovinskog rata. 

- Ovime, ujedno, i završavam svaku daljnju diskusiju. - stoji na kraju Stričakovog priopćenja.

 

Komentari