sabor

Martinčević: Vlada treba odmah smanjiti PDV na plin na 5% i hranu na 5%

Objavljeno: 09.02.2022. 12:26

Zadnja izmjena: 09.02.2022. 13:13

Saborska zastupnica Narodne stranke - Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila o rastu cijena energenata koji, kako je navela, posljedično dovodi do rasta ukupnih troškova života i velikog udara na standard hrvatskih građana.

Kako stoji u priopćenju, većina država EU su ovaj problem prepoznale i krenule s nizom socijalnih mjera, a Martinčević smatra kako stoga Vlada RH više ne može čekati već je potrebno hitno donijeti rješenja koja su "potpuno očita te brzo i relativno jednostavno provediva".

Konkretno, kako je navela, u Varaždinskoj županiji 90 posto kućanstava i industrije o kojoj ovisi gospodarstvo i radna mjesta, je ovisno o plinu, čiji rast cijene će, kako je rekla, građane i gospodarstvo Sjevera Hrvatske staviti u neodrživu poziciju. Drugi dio problema vidi u cijenama prehrambenih proizvoda, za što rješenje vidi u smanjenju PDV-a. 

- Nužno je da se stopa PDV-a plina smanji na najniže mogućih 5 posto, jer objektivno, smanjenjem na 13 posto država se uz današnje povećavanje cijena u suštini ne odriče ničega, već dodatno pojačano puni proračun, a sve to plaćaju građani. Isto tako, udio hrane i energenata u europskim kućnim budžetima niži je od 30 posto, dok je taj udio u Hrvatskoj visokih 42 posto, a same hrane 27 posto u odnosu na europski prosjek od 12 posto. Očito je, dakle, da je u mjerama Vlade nužno osigurati i smanjenje PDV-a na prehrambene proizvoda što su neke države EU već i učinile - rekla je.

Komentari