Povodom govora mržnje koji se pojavio na društvenim mrežama nakon ranjavanja policajca na Markovom trgu, saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru najavila izvanrednu sjednicu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, a nakon toga Odbor bi se trebao sastati i s resornom ministricom Ninom Obuljen.

- Komentari koji se javljaju su zastrašujući, a mogu se svesti pod nazivnik „poslao si pravu poruku, „bit će toga još“, „nije pucao u prave“, uz naravno neizostavan „Za dom spremni“ folklor. Sve nas ovo vjerujem duboko uznemirava i plaši – rekla je Natalija Martinčević kao predsjednica spomenutog Odbora za informiranje.

Martinčević je spomenula i nedavni događaj u Splitu, kada je ubijeno troje ljudi, a zločin je dobio formiranu grupu podrške.

- I dok događaj u Splitu možemo staviti u kontekst privatnih obračuna, pokušaj ubojstva hrvatskih policajaca na Markovom trgu teroristički je čin. Političke izjave koje relativiziraju terorizam i zločin svojim "ali" daju vjetar u leđa porastu nasilja i govora mržnje – bila je kategorična Martinčević.

Zastupnica je zaključila kako je zbog svega nužno donijeti odluke, te se „ne smijemo uloviti u zamke teze o ograničavanju slobode govora, koja je do sada bila standardni alibi za nedjelovanje“.

- Iza slobode govora ne smije se skrivati sloboda govora mržnje – rekla je Martinčević.

Ključne riječi: natalija martinčević,

Komentari

15.10.2020. 14:40h Zadnja izmjena: 15.10.2020. 14:45

Izvor: Hrvatski sabor