voditeljica delegacije

Natalija Martinčević predstavljala Hrvatsku na skupštini Interparlamentarne unije u Indoneziji

Objavljeno: 25.03.2022. 13:26

Zadnja izmjena: 25.03.2022. 13:26

Natalija Martinčević saborska zastupnica iz redova Reformista predstavljala je Hrvatsku kao voditeljica delegacije na 144. skupštini Interparlamentarne unije, na kojoj su sudjelovali predstavnici oko 120 zemalja, a održana je od 20-24. ožujka u Indoneziji.

Martinčević se obratila sudionicima ženskog svjetskog parlamenta te ih izvijestila o mjerama koje Hrvatska država poduzima u zbrinjavanju i pomaganju izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine.

Zastupnica Martinčević je u svojstvu voditeljice saborske skupine prijateljstva s Čileom imala i sastanak s izaslanstvom parlamenta Čilea koju je vodila gđa Claudia Mix, potpredsjednica Zastupničkog doma Čilea i voditeljica skupine prijateljstva Čile-Hrvatska. Na sastanku je zaključeno da su parlamentarni odnosi dinamični i da se razvijaju u dobrom smjeru te je dogovoren daljnji plan radnih aktivnosti dviju skupina.

Na marginama Skupštine sastala se i s gđom Rosistom Kirovom, potpredsjednicom Narodne skupštine Bugarske, g. Reinholdom Lopatkom, predsjednikom Odbora za EU austrijskog parlamenta i s g. Stefabnosom Gkikasonm, zastupnikom grčkog parlamenta.

Skupština IPU-a je na kraju zasjedanja usvojila i nekoliko završnih dokumenata od kojih je jedan na temu opće rasprave ma Skupštini pod nazivom „Dolazak na nulu: mobiliziranje parlamenata u djelovanju protiv klimatskih primjena.

Najviše je pak rasprave bilo u vezi s usvajanjem rezolucije o izvanrednoj temi skupštine na temu Ukrajine o kojem je bilo provedeno i glasovanje. Od dva prijedloga (Indonezije i Novoga Zelanda) usvojen je prijedlog Novoga Zelanda koji sadrži odlučan poziv na mirno rješenje rata u Ukrajini.

 

Komentari