priopćenje za medije

Natalija Martinčević: Zašto se ustavom zajamčeno pravo ženama ne provodi u našim bolnicama?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.05.2022. 18:43

Zadnja izmjena: 04.05.2022. 18:43

Županijska organizacija Refomista poslala je priopćenje za medije u koje navode kako se zbog odbijanja obavljanja prekida trudnoće od strane liječnika u velikom broju bolnica u Hrvatskoj, žene tjera na pobačaje u inozemstvo i u privatne klinike gdje taj postupak plaćaju vrlo skupo.

Kako stoji u priopćenju, Reformisti poštuju pravo liječnika na pozivanje na priziv savjesti, ali traže da se u svim bolnicama ženama omogući medicinski postupak koji je legalan i Zakonom zajamčen. Također, Županijska organizacija Reformista podržava i priključiti će se ove subote od 10.30 javnom okupljanju "Subota za slobodu" te dati podršku organizatorima Udruzi mladih V.U.K.

- Ovime također dajemo podršku i svim ženama te njihovom pravu na izbor i slobodu u donošenju odluka o vlastitom tijelu, kao što smo i 2017. godine podržali prosvjed ispred Varaždinske bolnice - navode Reformisti te dodaju:

- Ženama treba osigurati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, radno mjesto, bolje plaće, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju. Podržati ćemo ovaj kontraprosvjed jer smatramo da ženama treba pomoći konkretnim mjerama koje možemo pružiti kao društvo, a ne da ih pritiscima dodatno traumatiziramo. – naglasila je predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Komentari