vrlo sumnjiva šutnja

"NESTALA" IVANA POMAHAČ Smije li županijska vijećnica i Filipova razrednica šutjeti o slučaju Kišić?

Objavljeno: 25.01.2017. 12:17

Zadnja izmjena: 25.01.2017. 12:21

Foto: Facebook

Jedna od osoba itekako uključenih u cjelokupni slučaj navodnog Kišićevog "diktiranja" priopćenja maloljetnom Filipu jest njegova razrednica i Kišićeva politička suradnica Ivana Pomahač.

Markantna mlada profesorica engleskog i županijska vijećnica prvi je put u žižu javnosti dospjela kad je iz Laburista prešla u SDP i time tadašnjoj Kukuriku koaliciji donijela prevagu u županijskoj skupštini. Tad je izjavila da ju je na to potaknula i suradnja s Kišićem. U javnosti se ime Ivane Pomahač ponovno pojavilo u neugodnom kontekstu pisane prijetnje Filipu da će biti osramoćeni i on i ona kao, kako ju je pismo nazvalo, njegova "bliska prijateljica".

>> Maloljetnom članu i županijskoj vijećnici anonimkom zaprijetili sramotom

Misterij zapisnika

Stoga ne čudi što je njezino ime opet isplivalo u kontekstu afere Kišić. Na mail naše redakcije - ali i brojnih varaždinskih vijećnika - s lažne adrese je poslan navodni zapisnik razgovora razrednice Pomahač i njezinog učenika Filipa. Zapisnik teško optužuje Kišića da je iskoristio svoj autoritet i političku funkciju kako bi maloljetnoj osobi dao lažni osjećaj nadmoći i poticao ga na neprimjereno ponašanje u školi - između ostalog i na širenje laži o svojoj razrednici kako se ona ne bi kandidirala za neku stranačku funkciju.

Ne treba ni objašnjavati što bi značilo kad bi se dokazala istinitost ovih tvrdnji, ali glavni problem u priči je što nije sigurno da je zapisnik koji nosi datum 16. 11. prošle godine autentičan. Potpuno suprotno propisima i praksi, zapisnik nema ni klasu ni urudžbeni broj, tako da je sasvim nejasno gdje je on dosad bio uopće čuvan. U intervjuu s ravnateljem Srednje škole Josipom Zdelarom dobili smo samo potvrdu da postoji zapisnik. Postoji i usmena informacija da je zapisnik ovih dana naknadno urudžbiran.

>> POZADINA 'SLUČAJA KIŠIĆ' Što se to događa u Srednjoj školi Ludbreg već godinu dana?

Pravo na šutnju?

Mi smo, naravno, pokušali provjeriti autentičnost zapisnika i kontaktirati Ivanu Pomahač, kao osobu koja je najmerodavnija za tu stvar. No, ni do današnjeg dana nismo je uspjeli dobiti. Namjesto njezine potvrde ili negacije - naišli smo na nedostupnost. Dožupan Kišić mora sebe prati u javnosti, ali to ne pogađa vijećnicu koja je zbog njega i prešla u SDP. Maloljetni Filip daje izjave koje i započinju cijelu aferu - no, to se niti najmanje ne tiče njegove razrednice.

Jasno je da ona ima pravo štititi maloljetnu osobu i interne stvari škole ostaviti unutar zidova institucije. Nažalost, stvar više nije interna, netko je ili iskoristio svoj položaj i došao do dokumenta kojega ne može dobiti bilo tko ili je, još gore, izmislio cijeli zapisnik. Ako je zapisnik izmišljen, gospođa Pomahač može to reći javno i jasno, pa da se onda istraga nadležnih službi usmjeri prema besramnom krivotvoritelju. Ako je zapisnik, pak, autentičan - onda bismo od nje mogli barem dobiti makar neku formalnu izjavu.

Što ako je zapisnik autentičan?

Problem je, međutim, i u tome ako se utvrdi da je zapisnik autentičan. Jer, neće stradati samo Kišić, nego i Pomahač, pa i ravnatelj Zdelar. Kao prvo, ona je bila dužna slučaj prijaviti i ravnatelju, ali i nekim drugim službama - između ostalog i policiji. Nijedan političar nema pravo na takvu zlorabu bilo koga, nekmoli maloljetnika.

Kao drugo, način na koji je vodila razgovor s maloljetnikom je pedagoški gledano višestruko dvojben - ona je, praktički, svojim eksplicitnim pitanjima navela učenika da prizna kako ga je Kišić naveo. Usput govoreći, prilično je neprimjereno pravdati vlastito ponašanje nečijim nagovorom, čak i kad si maloljetnik, a nagovaratelj je politički funkcionar. Svejedno, pokaže li se zapisnik istinitim - a mi se nadamo da će netko nadležan utvrditi autentičnost - onda su u problemu i Kišić i Pomahač i Zdelar. I možda je to i glavni razlog ove višednevne šutnje.

 

Komentari