tko što jest, a tko što nije

Rasprava o godini na izmaku nije mogla proći bez sukoba Čehok-Čačić

Gradsko vijeće Grada Varaždina danas odlučuje o proračunu za sljedeću godinu, a tema aktualnog sata, kao i jedne od točaka dnevnog reda, bilo je izvršenje proračuna za godinu na izmaku…
Objavljeno: 28.12.2020. 11:59

Zadnja izmjena: 28.12.2020. 12:11

Foto: Arhivske fotografije

Gradsko vijeće Grada Varaždina danas odlučuje o proračunu za sljedeću godinu, a tema aktualnog sata, kao i jedne od točaka dnevnog reda, bilo je izvršenje proračuna za godinu na izmaku…

Vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka, Mario Lešina, povodom rasprave o izvršenju proračuna za 2020., rekao je kako se ponovno pokazalo da je Grad "dobro planirao", odnosno da je odstupanja u izvršenju proračuna u okviru "statističke pogreške". Lešina je posebno pohvalio mjere pomoći gospodarstvu uslijed covid krize.

- Žao mi je što kasne obveznice, koje smo trebal imati već u prvom-drugom mjesecu, međutim došle su nepredviđene okolnosti. Dobra vijest je da bi trebale biti realizirane u drugom-trećem mjesecu sljedeće godine. Kad će se osjetiti posljedice krize iz 2020. godine, grad će biti financijski spreman pokrenuti veće radove – rekao je Lešina.

SDP zbog obveznica protiv

SDP-ov Neven Bosilj, naprotiv, problem vidi upravo u zaduženju kroz izdavanje obveznica, a pitanje koje je postavio glasilo je: zašto je na stavci za pomoć gospodarstvu ostalo dva milijuna kuna, odnosno iskorišteno samo milijun i pol?

- Zbog municipalnih obveznica uvijek smo dosada glasovali protiv proračuna, jer one nisu razvojne: 27,5 milijuna kuna dajemo Ekosu za zemljište, 22,5 TH-Investu i uzimamo nekih 67 milijuna kuna koje će vraćati neke buduće generacije.

Lešina je Bosilju odgovorio kako obveznice „jesu razvojne“, jer će se sredstva „amortizirati kroz prodaju stanova“, dok će se ostatak utrošiti na razvojne projekte.

- Da mjere pomoći gospodarstvu nisu dobro zamišljenje, bila bi sasvim drugačija atmosfera u gradu. Nijedan grad nije pomogao koliko je pomogao Grad Varaždin – zaključio je Lešina.

Čehok prozvao Čačića

U raspravu se uključio i gradonačelnik Ivan Čehok:

- Ostalo je sredstava jer smo planirali da će mjere duže trajati, što se nije dogodilo. Uostalom, držali smo se odluke Gradskog vijeća i bespovratno dali više nego što ste vi dali u šest godina. Bilo bi dobro da je pomogla i Županija. Nažalost, nije pomogla Svaka budala zna sve zatvoriri i uvesti policijski sat – rekao je Čehok i najavio nove mjere pomoći u prvom kvartalu sljedeće godine.

Marković zbog Čačića prozvao Čehoka

SDP-ov Miroslav Marković rekao je, pak, kako smatra da bi se Čehok zbog „osobnih ratova“ sa županom tijekom covid krize građanima trebao ispričati.

- Mogu se dijelom složiti da je Varaždin poduzeo mjere da se donekle sanira šteta obrtnicima i gospodarstvenicima, dapače i mi smo sudjelovali u njihovu prijedlogu, ali neke mjere postoje otprije a za neke smo tražili da se poboljšaju – rekao je Marković.

Komentari