ipak nisu izostala iznenađenja

FOTO: NIJE SVE BILO BAŠ (NE)OČEKIVANO Evo koje je ljude danas Vijeće izabralo na vodeća mjesta

Objavljeno: 19.06.2017. 14:45

Zadnja izmjena: 19.06.2017. 14:52

Foto: Luka Šalamun

Na danas održanoj konstituirajućoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća napravljeno je sve ono što se na njoj treba i napraviti - tako da nekoliko mjeseci nakon što je ono raspušteno imamo konstituirano Vijeće.

>> UŽIVO: Pratite s nama konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Varaždina

Ovdje donosimo i koje su osobe izabrane na glavne funkcije u Vijeću, iz čega se može izvesti i nekoliko bitnih zaključaka:

  • predsjednik vijeća je Damir Habijan
  • potpredsjednik vijeća je Alen Kišić
  • predsjednik Odbora za statutarno-pravnja pitanja je Damir Habijan
  • predsjednik Odbora za financije i proračun je Željko Bunić

Jasna i većina i manjina

Premda je SDP danas postavio pitanje tko čini većinu u Vijeću - ujedno izjavljujući kako oni prihvaćaju da su manjina - po odabiru vodećih funkcija jasno je da novu većinu čini 9 vijećnika s Čehokove liste i 7 vijećnika HDZ-a. Hoće li im se još tko pridružiti - u ovom času ne znamo, no njihova je većina komotna i u sadašnjem kontekstu neupitna. SDP je dobio mjesto potpredsjednika Vijeća kao najjači predstavnik lista u manjini. 

Iako su se ove podjele praktički znale već unaprijed, ipak je pomalo iznenađujuća činjenica da još nije odabran drugi potpredsjednik Vijeća. Prema poslovniku on bi trebao doći iz redova većine. S obzirom da je HDZ već dobio mjesto predsjednika, sad bi bio red na Čehokovoj listi da odabere drugog potpredsjednika. Na sjednici nije precizirano kada će se ovaj izbor izvršiti, predsjednik Odbora za imenovanja Stjepan Cepanec samo je izjavio da se nada kako to neće biti problem u funkcioniranju Vijeća. Možda već sutrašnja sjednica iznjedri ime drugog potpredsjednika ili potpredsjednice Vijeća.

Komentari