sustav od strateške važnosti

eTV - FOI pred velikim promjenama, uskoro i do kraja godine. Evo što otkriva Dekanica

Dekanica se dotaknula i problema plaća FOI-jevih nastavnika, kojih je 77 posto uključeno u EU projekte, a njih 15 posto na njima je izravno i zaposleno. Riječ je o sustavu s 2900 studenata, 160 zaposlenih, stotinama međunarodnih ugovora, te EU projektima sveukupno vrijednim 205 milijuna eura, i to na području koje se neprestano razvija...
Objavljeno: 22.02.2023. 11:26

Zadnja izmjena: 22.02.2023. 11:33

FOI uskoro useljava u Vilu Oršić, dekanica Begičević Ređep koncem godine završava svoj drugi mandat, a cilj broj jedan i dalje ostaje izgradnja FOI-jeva kampusa.

Glavne su to poruke današnjeg gostovanja dekanice u eTV studiju, koja je otkrila kako je u Vilu Oršić, uz pomoć Vlade RH, Grada Varaždina, FOI-jevih sponzora, kao i samog FOI-ja, uloženo osam milijuna kuna.

- Ja bih zaključila da je to doprinos našem gradu, no dugoročno neće riješiti nedostatak prostornih kapaciteta, jer jako se širimo i povećavamo broj studenata, a potreba na tržištu je izuzetno velika – rekla je Nina Begičević Ređep.

Kampus pretpostavka EU novca

Neki od sponzora su tako bili IMB-xio, Emil Fray, Mobilisis, Arbona, Fima, Cratis i drugi, a upravo oni su, zajedno s mnogim drugima, Varaždin i okolne županije preobrazli u drugu po snazi hrvatsku IT regiju. Kampus FOI-ja, stoga, ne samo da bi riješio prostorne probleme, nego bi omogućio i nova istraživanja, prije svega u umjetnu inteligenciju.

- Trenutno je vrlo mnogo prilika za iskorištavanje EU sredstava, a jedan takav projekt koji je prioritetni po svim nacionalnim i lokalnim strategijama, te uvršten i Sporazum za Sjever, još uvijek nema izvora financiranja – ponovila je Begičević Ređep.

'Važno je zadržati kontinuitet'

Kada je riječ o završetku njezina drugog mandata, nakon kojeg se više ne može kandidirati, ističe kako će biti nužno zadržati kontinuitet upravljanja ustanove s 2900 studenata, 160 zaposlenih, stotinama međunarodnih ugovora, te EU projektima sveukupno vrijednim 205 milijuna eura, i to na području koje se neprestano razvija, te se trenutno suočava s izazovom umjetne inteligencije.

- Ja bih željela da FOI nastavi djelovati na način na koji djeluje, jer vrlo je važno nastaviti kontinuitet upravljanja. Ja sam bila 12 godina u upravi Fakulteta: osam godina kao prodekanica, za poslovanje i znanost, a nakon toga postala sam dekanica. Sada završava moja uloga u upravi, neka drugi procijene moju uspješnost, a ja mogu reći da sam zadovoljna iako bih neke stvari, naravno, i promijenila – zaključila je Begičević Ređep.

Dekanica se dotaknula i problema plaća FOI-jevih nastavnika, kojih je 77 posto uključeno u EU projekte, a njih 15 posto na njima je izravno i zaposleno.

Cijelo gostovanje dekanice FOI-ja dr.sc. Nine Begičević Ređep pogledajte ovdje:

 

Komentari