sjednica gradskog vijeća

NL Ivana Čehoka: Varaždinci sada imaju najviše cijene vrtića i smeća u Hrvatskoj

Objavljeno: 27.09.2023. 13:11

Zadnja izmjena: 27.09.2023. 13:12

Nakon jučer održane sjednice varaždinskog Gradskog vijeća, Nezavisna lista Ivana Čehoka javila se priopćenjem za medije kojim se osvrnula na donesene odluke na sjednici.

Kako su naveli, Bosilj i Marković zajedno s 12 vijećnika jučer su odlučili podići cijene vrtića i odvoza otpada svima, a njihova argumente smatraju smiješnim.

- SDP pritom pušta spinove da su roditelji ljuti na povećanje plaća, premda je upravo Bosilj dvije godine otezao s povećanjem plaća. Isto tako, iznosi notorne neistine da su roditelji djece u privatnim vrtićima zadovoljni s odlukom. Zašto Bosilj nema za djecu? Zato što troše kao age i begovi, ponašaju se kao pijani milijarderi koji razbacuju novac na skupa putovanja bez ikakve koristi, na troškove odvjetnika, na troškove tuđih odvjetnika, na izgubljene upravne sporove, na svoja naslikavanja, na utišavanje medija, na različite oblike "kruha i igara" - naveli su u priopćenju koje u nastavku prenosimo u cijelosti.


Objava Nezavisne liste Ivana Čehoka:

Bez ikakvih pitanja, obrazloženja pa i kolebanja pri odlučivanju, Bosilj, Marković i 12 vijećnika jučer su odlučili podići cijene vrtića roditeljima i podići cijene odvoza otpada svima, s time da će, svjesni nezadovoljstva građana, povećanje cijene smeća subvencionirati tri mjeseca iz proračuna, dakle ponovno će to platiti građani Varaždina. Pritom, što je suprotno svim direktivama i zakonima iz područja gospodarenja otpadom, subvencije neće dobiti oni koji najviše razdvajaju i najmanje proizvode nego upravo suprotno oni koji najmanje razdvajaju i koji predaju najviše otpada.

Na neosporne dokaze da se gradski proračun puni dobar s osnova poreza na dohodak, što je jedini izvor neovisan o Bosilju, gradonačelnik i SDP su iznosili neistine da nemaju dovoljno novaca za vrtiće. Opravdanja s inflacijom su smiješna jer koliko je inflatorni udar toliko i proračun raste s osnova poreza na dohodak. Po izvršenju proračuna vidi se da Bosilj i SDP ne rade ništa jer se proračun u komunalu i gospodarstvu ostvario sa svega 20%, što građani vide na svakom koraku.

Osim što imamo oko 150 djece koja ne mogu uopće dobiti vrtić, osim što u predškolskom odgoju u dvije i pol godine nisu napravili ništa, ni kućicu za ptice, kamoli novi vrtić, osim što su propali na EU natječaju s vrtićem za Hrašćicu, SDP lagodno i komotno diže cijene vrtića i opterećuje roditelje. Pritom pušta spinove da su roditelji ljuti na povećanje plaća, premda je upravo Bosilj dvije godine otezao s povećanjem plaća. Isto tako, iznosi notorne neistine da su roditelji djece u privatnim vrtićima zadovoljni s odlukom.

Zašto Bosilj nema za djecu? Zato što troše kao age i begovi, ponašaju se kao pijani milijarderi koji razbacuju novac na skupa putovanja bez ikakve koristi, na troškove odvjetnika, na troškove tuđih odvjetnika, na izgubljene upravne sporove, na svoja naslikavanja, na utišavanje medija, na različite oblike „kruha i igara“.

Umjesto da porastu prihodi od EU, umjesto da konačno vidimo jedan jedini EU projekt u provedbi, umjesto u stalnim najavama, građane se guli i dere ogromnim povećanjima cijena. S druge strane, jedini oblik samoorganizacije građana, mogućnost da suradnjom u mjesnim odborima mimo stranaka utječu na politiku od javnoga interesa, Bosilj i SDP su ukinuli, što nije uspjelo ni stranim vlastima, od Mađara do Karađorđevića. Ali je uspjelo Markoviću, tako da grad danas ima nestatutarne mjesne odbore, bez zakonski propisanoga vijeća mjesnih odbora, predsjednika i bez bilo kakvoga utjecaja na ionako obezglavljenu gradsku politiku.

Ne postoji alternativa za samoorganizaciju građana u naselju ili dijelu naselja u kojemu žive, mnogi od tih odbora su napravili više za građane nego Bosilj, Marković i cijeli SDP.

Komentari