kandidat i lista nisu isto

Nositelji su obično popularniji od svojih lista - evo rekordera u županiji i Varaždinu, ali i izuzetaka

Objavljeno: 07.06.2017. 14:45

Zadnja izmjena: 07.06.2017. 14:47

Foto: Arhiva

Ovi su izbori samo potvrdili već uobičajenu političku praksu da su kandidati za župane i grado/načelnike obično popularniji od svojih lista koje ih podupiru. Ovdje donosimo popis rekordera u našoj županiji, ali i onih kandidata koji su dobili manje glasova od svojih lista.

Najčešće se radi o svega nekoliko postotaka razlike u korist kandidata u odnosu na listu. Dakle, u najvećem broju slučajeva kandidat ima negdje 1 do 5 posto glasova više od svoje liste. Tako je, primjerice, Marin Bosilj u Svetom Iliji osvojio mjesto načelnika s 57,97% glasova, dok je njegov HDZ osvojio 57,41% glasova. Slično je bilo i u Petrijancu, u kojemu je Željko Posavec u prvom krugu osvojio 39,21% glasova, a lista SDP-a 39,06%. A u slučaju Predraga Štromara imamo potpuni "egal" - i on i lista dobili su točno po 40,28% glasova u prvom krugu.

Rekorderi i izuzeci

Postoje, međutim, kandidati koji su dobili puno više glasova nego njihove liste. Gledano u postotcima, rekorder naše županije je Goran Kaniški iz Gornjeg Kneginca - dok je lista njegovog HDZ-a dobila 41,86%, on je dobio čak 27% glasova više. Prilično sličnu razliku ostvarili su i Darko Marković (HSS, HDZ, HSP-AS) u Malom Bukovcu od 22,5% i Nenad Horvatić (HDZ) u Ljubešćici s gotovo 20% razlike - s tim što u Horvatićevom slučaju treba zapaziti da nije imao protukandidata, dok se njegovoj listi suprotstavio SDP. 

Međutim, apsolutni rekorder županije drži iznenađujući pobjednik u Martijancu Dražen Levak - on je kao nestranački kandidat  osvojio čak 28% više glasova od prvoplasirane liste HDZ-a. No, nisu svi kandidati prošli bolje od svih lista - premda se radi o svega od 1 do 5% razlike. Tako je primerice, Zoran Hegedić u Brezničkom Humu osvojio 2,14% glasova manje od svoje liste. Negativni rekord u županiji drži Stjepan Krobot u Breznici, koji je zaostao 3,67% u odnosu na zajednički rezultat lista HDZ-a i HSS-a koje su ga podržale.

Nešto drugačije u Varaždinu i županiji

Premda i na izborima za župana i za gradonačelnika Varaždina također imamo sve 3 moguće kombinacije, ipak je situacija nešto drugačija. Kao prvo, ovdje je većina kandidata imala nešto manje glasova nego njihove liste. Osim Vlade Sevšeka koji je prikupio 0,5% glasova od njegove Lige za Varaždin, Kišić, Habijan, Martinčević, Ilčić i Dondur u Varaždinu imali su neznatno manje postotke nego njihove liste. Radi se o manje od 1 posto glasova u korist liste, osim u Kišićevom slučaju gdje je razlika točno 1% - naime, lista je osvojila 23,22%, dok je Kišić u prvom krugu dobio 22,22%.

Od kandidata za župana treba spomenuti Runca koji je dobio 2,6% manje glasova od liste HDZ-a. Sasvim drugačije stoji stvar s konačnim pobjednicima izbora za župana i za gradonačelnika. Čačić je dobio 9,9% glasova više od svoje stranke, a Čehok je nadmašio listu na kojoj je bio nositelj za 12,17%. Iz svih ovih podataka nameće se vrlo jasan zaključak - glasači u nemalom broju slučajeva odabiru ili ne odabiru kandidate neovisno o listama koje ih podupiru. Osim u slučaju dojučerašnjeg župana Štromara, kojemu su, po svemu sudeći, u prvom krugu glas dali oni koji su ujedno poduprili i njegovu listu.

Komentari