intervju, lovro lukavečki

Novi i dosad najmlađi predsjednik vijeća: 'Izbori su pojedincima osvjestili...'

"Vjerujem da su i ovi izbori mnogima pokazali te da su pojedinci osvjestili da građani valoriziraju konstruktivnost, a ne destruktivnost", poručuje između ostaloga novi predsjednik vijeća...
Objavljeno: 26.04.2023. 08:56

Zadnja izmjena: 26.04.2023. 09:15

Foto: Arhiva eVaraždin

SDP Grada Varaždina, na sjednici gradskog odbora održanoj protekli petak, odlučio je da će predsjednik vijeća iz redova njihove većine biti mladi Lovro Lukavečki.

Izborom Lukavečkog, SDP je između redaka poručio da već sada razmišlja o nekom budućem vremenu i nekoj novoj smjeni generacija, nakon što su ostvarili najbolji samostalni rezultat svoje stranke u 30-godišnjoj povijesti izbora Grada Varaždina.

Razgovarali smo povodom toga s Lovrom Lukavečkim i pitali ga kako vidi svoju ulogu.

  • Što znači vaš izbor predsjednika vijeća?

Mi kao SDP smo to pokazali i trenutno smo jedina stranka koja je mladima pružila priliku u gradskom vijeću. Imamo troje vijećnika mlađih od trideset godina, a sada ćemo imati i mladog predsjednika gradskog vijeća prvi puta u povijesti Varaždina.

  • Na koji način namjeravate obnašati svoju funkciju?

Koristit ću ovu poziciju da još više komuniciram s građanima, da približim gradsko vijeće, vijećnice i vijećnike našim varaždinkama i varaždincima. Trudit ću se biti uistinu njihov najuporniji i najvjerniji predstavnik. Kao što smo i najavljivali u kampanji potrebno je što prije konstituirati gradsko vijeće i formirati odbore kako bi mogli započeti s radom.

  • Ubrzo planirate donijeti i proračun, što nakon toga?

Vrlo brzo ćemo donijeti gradski proračun kako bismo omogućili građanima sve ono za što su bili zakinuti nedonošenjem proračuna prošle godine. Na taj način, omogućit ćemo raspisivanje natječaja za vrtić u Hrašćici i za izradu glavnog projekta za Kućansku rampu, ali i početak rješavanja jednog od najvećeg problema u Varaždinu - baliranog otpada.

  • Kako namjeravate „smiriti“ situaciju u gradskom vijeću, da sjednice budu konstruktivnije i ne traju po 12 sati?

U prethodnom sazivu gradskog vijeća donijeli smo novi Poslovnik o radu te vjerujem da će to doprinijeti da rasprava bude strukturiranija. Svoju ulogu ne vidim u ograničavanju rada naših vijećnika, već u poticanju konstruktivnih diskusija koje nisu svrha same sebi, kojima nije cilj destrukcija i opterećivanje građana, već koje imaju za cilj unaprjeđenje prijedloga gradonačelnika i gradske uprave. Vjerujem da su i ovi izbori mnogima pokazali te da su pojedinci osvjestili da građani valoriziraju konstruktivnost, a ne destruktivnost.

Komentari