tribina u županijskoj palači

O Europskoj uniji u Varaždinu govorile su potpredsjednica Vlade i eurozastupnica

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.03.2019. 09:28

Zadnja izmjena: 02.03.2019. 09:37

U petak je u županijskoj palaći održana tribina u u organizaciji Mladeži HDZ-a Varaždinske županije. Tema je bila aktualna – „Vijeće Europe, institucije Europske unije i njihov utjecaj na građane“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je razliku između Vijeća Europe, koje je Hrvatskoj i građanima Hrvatske sigurno donijelo jedan puno napredniji sustav zaštite ljudskih prava, zaštite demokracije i vladavine prava, i Europske unije, u kojoj Hrvatska kao članica ima mogućnost odlučivati i surađivati na raznim temama od kulture do gospodarstva.

„U ovih pet i pol godina Hrvatska je kao najmlađa članica EU-a prvi puta sudjelovala u punini u europskim fondovima – strukturnom i kohezijskom, to je jedan od okvira u kojima se može taj prosperitet ostvariti. Vjerujem da će se u punini pokazati koliko je vrijedno članstvo u Uniji upravo u sljedećem razdoblju u kojem će Hrvatska ući u drugu fazu – drugi višegodišnji financijski okvir ili proračun u kojem će moći puno bolje i s puno više znanja koristiti EU fondove“, rekla je Pejčinović Burić te se osvrnula na hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.

Eurozastupnica Dubravka Šuica Europski parlament smatra vrlo važnom institucijom, a najvažniji su ratifikacija međunarodnih sporazuma, izbor Europske komisije i donošenje europskog proračuna.

„Upravo sada teku velike rasprave višegodišnjeg financijskog okvira, a tu govorimo o onih 10,7 milijardi koje Hrvatska dobiva u omotnici od 2013 do 2020. i sada teku razgovori oko nove omotnice od 2021. do 2027. Tu je važno da Hrvatska zadrži isti iznos i mislim da smo blizu toga. Hrvatska će zapravo imati više od 20 milijardi eura koje bi trebala potrošiti u europske projekte. Puno smo ugovorili, ali treba to i realizirati, a vjerujem da Vlada to potiče i dobro radi“, rekla je Šuica koja je nada pobjedi HDZ-a na europskim izborima u svibnju.

Potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke je istaknuo da je posebno bitno da mlada generacija zna da se u Europskom parlamentu štite nacionalni interesi.-Prije 5 godina izlaznost je bila oko 25 %. Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće je da je kod mladih birača to bilo samo oko 13 % i to želimo promijeniti i ovom tribinom. Poticanjem tema koje su bitne mladima možemo učiniti da EU izbori budu zanimljiviji i da osvijestimo koliko je važno imati zastupnike u EU parlamentu koji mogu dobro zastupati naše strateške interese -poručio je Karlo Ressler.

U nazočnosti stranačkih dužnosnika i mladih članova stranke, pozdravne riječi na tribini uputio je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan koji je naglasio važnost izbora za Europski parlament, izlazak mladih na izbore, ali i političko djelovanje Mladeži HDZ-a, a potom i predsjednik Županijske organizacije i saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je naglasio da Europska unija i NATO, kojih je Hrvatska punopravna članica, nemaju alternativu te da je Hrvatska s tek 0,8 posto stanovništva Unije itekako u njoj vidljiva i prepoznata. Skup je pozdravio i varaždinski župan Radimir Čačić ocijenivši ideju Europske unije važnom za „male“ države poput naše.

Komentari