Obljetnica pada helikoptera u Podrutama: I mrtvi zbog politike bez mira

Objavljeno: 05.01.2015. 16:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Foto: Alen Matušin

Nakon što su danas ujutro članovi HDZ-a, predvođeni potpredsjednikom odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrejom Plenkovićem, u Podrutama položili vijence povodom 23. godišnjice rušenja nenaoružanog helikoptera Promatračke misije Europske zajednice, oštrim priopćenjem reagirala je Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije.

Naime, HNS-ovci današnje polaganje vijenaca od strane članova HDZ-a, među kojima su bili Anđelko Stričak i Siniša Jenkač, nazivaju "samovoljnim" i "neprimjerenim".

- Očito je da HDZ u Novom Marofu želi iskoristiti ljudsku tragediju za vlastitu promociju, što je nedopustivo - stoji u priopćenju HNS-a koje potpisuje glasnogovornik Županijske organizacije Leonardo Lorbek, a predsjednica novomarofske podružnice HNS-a Draga Bitar dodaje da se "izbjegavanje službenog obilježavanja obljetnice nije dogodilo nikad do sada".

- Ovakve podjele podsjećaju me na neka druga mjesta u Hrvatskoj, gdje se građane djelilo u dvije kolone - kaže Bitar i također ističe da je riječ o "predizbornoj samopromociji".

Memorijalni centar

U HDZ-u tvrde da su vijence položili danas iz razloga što će Plenković na sam dan spomen obljetnice biti izvan zemlje, a tijekom njegove posjete razgovarali su o mogućnostima izgradnje memorijalnog centra "Europskog parka mira" u Podrutama te modalitetima sufinanciranja spomenutoga iz Europskih fondova.

- Kolege su me upoznali s inicijalnim projektom koji bi mogao oživjeti ovo područje, Podrute i Novi Marof, tako da ću nakon što dobijem sve informacije vidjeti na koji način bi se u Bruxellesu moglo još više učiniti, osobito u svjetlu 25. godišnjice koja je za samo dvije godine. Ovo mjesto je imalo simboličnu važnost za Hrvatsku, ali i za vanjske misije Europske unije - rekao je Andrej Plenković prilikom današnje posjete.

Službeno obilježavanje 23. obljetnice pada članova promatračke misije Europske zajednice obilježit će se u srijedu 7. siječnja, a prema protokolu, na njemu će, uz predstavnike Grada Novog Marofa, Županije, Hrvatskog sabora i ministarstva, sudjelovati i predstavnici francuskog te talijanskog veleposlanstva.

Podsjetimo, na taj dan 1992. godine MIG-21 tadašnje JNA raketirao je nenaoružani helikopter promatračke misije EZ, odnosno jedan od dva helikoptera koji su se iz Mađarske vraćali u Zagreb, a prilikom toga poginula su četvorica talijanskih i jedan francuski mirovni promatrač.

Komentari