tema "varteksove nekretine"

Oštar odgovor gradskog HDZ-a Zdravki Grđan - evo cijele kronologije

Objavljeno: 07.03.2021. 18:20

Zadnja izmjena: 10.03.2021. 09:49

Gradski HDZ reagirao je na jučerašnje priopćenje nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zdravke Grđan, u kojem se kritički osvrnula na nedavnu odluku Vlade RH kojom „Varteks kvart-urbana regeneracija“ postaje strateški državni investicijski projekt.

1) Obrazloženje Uprave

Kako je pojasnio predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić, radi se o tome – da se takvom odlukom države pojednostavljuje proces prodaje i razvoja (urbane regeneracije) nekretnina koje Varteks ne koristi (neaktivne imovine), a koju se obvezao prodati kako bi zatvorio bankovne kredite.

  • Planira se Muzej Varteksa, dječji vrtići, park... Nekretnine vrijede 19 milijuna eura, više ovdje.

2) Istup Zdravke Grđan

Zdravka Grđan je iznjela stav kako se Grad Varaždin ovime "odriče" vlastitog utjecaja na budućnost vrijednog kompleksa. Napisala je: "Danas nažalost svjedočimo odricanju gradonačelnika od prava da štiteći interese ovoga Grada utječe na razvoj jednog od najvrednijih i najpotentnijih prostora kao što je prostor Varteksa. Upravo zato jer je to prostor u vlasništvu privatne tvrtke, predaja svih ovlasti u definiranju budućnosti tog prostora državnoj razini je sramotna i opasna. Grad tako gubi mogućnost zaštite industrijske baštine i definiranja kvalitetnih sadržaja."

  • VIDEO Grđan poslala slike zapuštenih zgrada i obećala njihovu prenamjenu u..., više ovdje.

3) Odgovor HDZ-a

Od strane varaždinskog gradskog HDZ-a Zdravki Grđan stigao je kratak, ali poprilično oštar odgovor u obliku statusa na Facebooku, u kojem piše: "Jedino što je po toj temi opasno i sramotno jest činjenica da od te iste države koju prozivate zbog politikantstva primate plaću. Ravnateljice."

4) Obrazloženje D. Habijana

Nešto ranije, o toj temi govorio je i predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan, koji je podijelio fotografije sličnih urbanih rješenja u inozemstvu te napisao: "Usvajanjem Odluke o proglašenju strateškog investicijskog projekta naša Vlada će otvoriti brojne mogućnosti privatnim investitorima da u samom centru grada kreativno razviju komercijalne i stambene prostore na mjestu zapuštenih hala.  Realizacija cijelog projekta provodi se sukladno Generalnom urbanističkom planu Grada Varaždina, a zadržavaju se zaštićene građevine iz Registra kulturne baštine. Zaštićen je i pogon Varteksa sa svih 1500 zaposlenika koji će se i dalje moći razvijati."

  • Varteks već obišli konzervatori - hoće li u budućnosti izgledati slično ovome?, više ovdje.

Komentari