Od lipnja ove godine Varaždinci će krv ponovno vaditi u Kolodvorskoj ulici

Objavljeno: 01.03.2015. 12:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Varaždinci će svoje krvne pretrage, odnosno vađenje krvi, ponovno moći obavljati u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, u zgradi Doma zdravlja.

Iako je prethodnih godina tamo bila samo prostorija za vađenje krvi, a uzorci su se slali u laboratorij u Zagrebačkoj ulici, donesena je odluka da se u Kolodvorskoj ulici adaptira prostor za potpuno novi laboratorij.

Tako će se jedan od dva tima iz laboratorija u Zagrebačkoj ulici premjestiti u novi laboratorij u Kolodvorskoj ulici. Time bi se riješile velike gužve u laboratoriju u Zagrebačkoj, na što su se žalili mnogi pacijenti, ali i doktori koji su svoja pacijente iz centra grada morali slati u Zagrebačku.

– Ovakav način rada, odnosno problemi s gužvama nastali su zbog promjena prije dvije godine. dok je Hrvatska komora medicinskih biokemičara zajedno s Ministarstvom zdravlja i HZZO-om uvela projekt prikupljanja krvi u ordinacijama. Dom zdravlja Varaždinske županije nažalost ili na sreću, zbrinjava oko 100 tisuća osiguranika i što se tiče Varaždina i šireg područja grada Varaždina imamo 25 ordinacija koje vade krv. Nažalost, propisi HZZO-a su takvi da tim troje pacijenata zbrine na terenu i izvadi im krv, a deset ih pošalje u laboratorij. Uz to, pola doktora uopće krv ne vadi u ordinaciji pa pacijente šalju u laboratorij u Zagrebačku gdje se onda stvaraju velike gužve. Timovi koje mi imamo u laboratorijima su dovoljni, ali se prostorni kapacitet pokazao premalim – rekao je Ivan Crnković, ravnatelj Doma zdravlja.

Nakon brojnih pritužbi pacijenata, ali i inicijativa pojedinih doktora od kojih je najglasnija zasigurno bila doktorica pedijatrica Mirjana Kolarek-Karakaš, koja je kao vijećnica na Županijskoj skupštini nekoliko puta istaknula problem zatvaranja prostorije za vađenje krvi u Kolodvorskoj, Varaždinska županija i Dom zdravlja Varaždinske županije donijeli su odluku o otvaranju novog laboratorija u Kolodvorskoj ulici.

– S obzirom na to da mi zbrinjavamo 100 tisuća osiguranika, a jedan standardni tim laboratorijske dijagnostike ide na 48 800 stanovnika, znači da možemo kompletno imati dva tima laboratorijske dijagnostike na dva mjesta kako bismo smanjili gužvu i navalu na jedan laboratorij – objasnio je Crnković.

Dom zdravlja Varaždinske županije već je raspisao natječaj za izvođača radova za adaptaciju prostora, a župan Varaždinske županije najavio je financijsku pomoć Županije oko nabavke opreme, kao i mogući rebalans proračuna kako bi se osigurala sva potrebna sredstva.

– U suradnji s Domom zdravlja pripremili smo projekat za uređenje laboratorija u Kolodvorskoj ulici. Natječaj za uređenje prostora je već vani, a uskoro ide i natječaj za nabavku opreme. Mi u Zagrebačkoj imamo dva tima koji vade krv i rade analizu. Ideja je da tamo smanjimo gužve tako da jedan tim preselimo u Kolodvorsku ulicu. Sredstva su uglavnom osigurana od nekih 70 posto. Razliku očekujem da će vijećnici podržati u rebalansu proračuna na sljedećoj sjednici – rekao je župan Štromar.

Cjelokupna investicija vrijednosti je oko milijun kuna. Najskuplja stavka zapravo je nabavka opreme koja je potrebna za novi laboratorij koji će se smjestiti unutar zgrade Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici na dvjestotinjak kvadrata.

– Sukladno pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima, za laboratorij treba osigurati minimalno 150 kvadrata prostora. Adaptirat će se čitav kvart dijela zgrade gdje je nekad bila pulmološka ambulanta Klenovnik, sukladno propisima za laboratorijsku dijagnostiku, dakle cijeli dio tog prizemlja. Trošak adaptacije pokrit ćemo mi, našim decentraliziranim sredstvima, što je oko 400 tisuća kuna, dok bi razliku trebala nadoknaditi Varaždinska županija – objasnio je ravnatelj Doma zdravlja.

Ukoliko Županija osigura sredstva za opremu, krenut će se u adaptaciju, a prema mišljenju Ivana Crnkovića, cijeli novi laboratorij počet će s radom već u lipnju ove godine. Što se tiče kadra, već postoje dva tima, što je dovoljno da se radi u dva laboratorija.

– Kadar imamo, imamo svoj petnaestak zaposlenika koje ćemo sada podijeliti, odnosno dio kadra ćemo preseliti u novi laboratorij. Dakle, krvne pretrage će se s laboratorijskom dijagnostikom od ljeta obavljati na dvije lokacije, u Zagrebačkoj 94 i u Kolodvorskoj 20. Što se tiče raspodjele pacijenata, on će biti kakva je bila i prije zatvaranje prostorije za vađenje krvi u Kolodvorskoj – objasnio je Crnković.

Zadovoljna ovom odlukom zasigurno je i doktorica Mirjana Kolarek-Karakaš koja je i povela inicijativu da se vađenje krvi ponovno vrati u Kolodvorsku ulicu.

– Jako mi je drago da su Varaždinska županija i Dom zdravlja shvatili koliko je vađenje krvi u Kolodvorskoj ulici nužno za naše sugrađane. Bliže je centru grada, a pristup je puno lakši pacijentima koji su slabije pokretni, obiteljima koji nemaju automobil, roditeljima s djecom koji trebaju hitnu krvnu pretragu. Htjela bih zahvaliti u svoje ime, ali i u ime svojih pacijenata što su Županija i Dom zdravlja prepoznali važnost ove inicijative i što ćemo sada imati dva laboratorija, jedan u Zagrebačkoj i sada jedan u Kolodvorskoj. Time je zdravstvena usluga našim pacijentima poboljšana – zaključila je Kolarek-Karakaš. 

Članak je preuzet iz mjesečnika 30 dana.

Komentari