lokalni izbori 2021.

Od sedam sati ujutro otvorena su birališta - dočekat će vas četiri listića

Objavljeno: 16.05.2021. 07:05

Zadnja izmjena: 16.05.2021. 07:29

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji, danas od sedam sati ujutro otvorena su biračka mjesta na kojima birači odlučuju o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine.

Građani biraju predstavnička tijela svojih jedinica lokalne samuprave (općinska/gradska vijeća, županijsku skupštinu), te načelnike svojih općina, gradonačelnike svojih gradova i župana Varaždinske županije.

Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode, a birališta će biti otvorena danas do 19 sati. Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da zaposlenicima koji u nedjelju rade omoguće izlazak na biralište.

Birače će na biračkim mjestima dočekati više glasačkih listića: za općinsko i gradsko vijeće su ružičasti, za načelnike i gradonačelnike bijeli, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za župana plavi

Kako glasovati

  • Kod izbora za članove vijeća i skupština na listiću se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.
  • Kod izbora općinskog načelnika, gradonačelnika i župana zaokružuje se redni broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Epidemiološke mjere

  • Birači trebaju voditi računa i o epidemiološkim mjerama. Maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra. Dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati mu masku.
  • Biračima se preporučuje da ponesu vlastitu kemijsku olovku te da se u zatvorenom zadržavaju čim kraće. Preporučuje im se i da u nedjelju ujutro izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju neke druge simptome karakteristične za covid, da se jave liječniku.
  • Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto, ali njima mogu doći članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Komentari