Od sutra štrajk u školama: Saznajte trebate li djecu slati u varaždinske škole ili ne

Objavljeno: 24.09.2015. 16:53

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Ilustracija

Kao što su i najavili, Sindikati Vertikale sindikata obrazovanja, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja sutra započinju štrajk u osnovnim i srednjim školama i znanstvenim ustanovama.

Odluka o najavi štrajka, poručuju sindikati, donesena je sukladno odredbama zakona i aktima Sindikata hrvatskih učitelja. Kao razlog štrajka, sindikati navode zaštitu i promicanje gospodarskih i socijalnih prava zaposlenika u javnim službama.

- Štrajk će se provoditi od 25. rujna do ispunjenja zahtjeva, svaki dan s početkom radnog vremena i traje istoga dana u vremenu rada ustanova - poručili su sindikati.

Vertikala sindikata obrazovanja obratila se i roditeljima školske djece pismom u kojem ih moli za razumijevanje i jamči kako će unatoč neodržavanju nastave djeca biti zbrinuta u školama.

- U ovom trenutku iznimno nam je važna vaša podrška i razumijevanje. Ovo nije borba samo za mali dodatak na plaću učitelja i nastavnika, ovo je puno više od toga - stoji u pismu Vertikale sindikata obrazovanja te mole roditelje za razumijevanje i podršku na način da djecu ne šalju u školu za vrijeme štrajka, ako je to moguće.

- Ako nije moguće da djecu ne šaljete u školu, dovedite ih u školu, ona će bez obzira na štrajk biti zbrinuta i čuvana kao i uvijek - stoji u pismu.

S obzirom na to da je izgledno da će se od sutra štrajkati, neke škole dale su naputak učenicima da ne trebaju dolaziti na nastavu.

Što se tiče osnovnih škola na području grada Varaždina, neke škole će imati nastavu, dok neke neće. U Prvoj osnovnoj školi Varaždin neće se organizirati nastava, ali će se svi učenici koji dođu u školu adekvatno zbrinuti.

Druga osnovna škola Varaždin također neće imati nastavu, ali svi učenici koji ujutro dođu u školu bit će zbrinuti, a to vrijedi i za učenike koji su u produženom boravku.

Treća osnovna škola Varaždin, Četvrta osnovna škola Varaždin i Peta osnovna škola Varaždin imat će redovnu nastavu prema rasporedu i neće sudjelovati u štrajku.

Šesta osnovna škola Varaždin bit će u štrajku, no učenici koji dođu u školu bit će zbrinuti, a oni koji ne dođu neće dobiti niti opravdani niti neopravdani sat.

Sedma osnovna škola Varaždin poručila je da će roditelji na vrijeme znati da li da djecu vode u školu ili ne kroz redovne načine obavještavanja  roditelja, a to su oglasna knjiga škole,  pisane obavijesti na relaciji Škola – učenik –roditelj, kroz praćenje web-stranica škole.

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar poručuje da djeca moraju doći u školu jer će se  nastava  redovno odvijati prema ustaljenom rasporedu.

Što se tiče srednjih škola, neke su škole danas učenike obavijestile da ne trebaju dolaziti na nastavu, dok će neke imati organiziranu nastavu prema posebnom rasporedu.

Gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš  u vezi  najavljenog štrajka nastavnika u osnovnim školama i upita brojnih roditelja poslao je priopćenje u kojem apelira na odgovorno ponašanje škola i nastavnika.  

Gradonačelnik je zatražio da sve varaždinske škole koje nisu  na vrijeme i jasno objavile da njihovi djelatnici nisu u štrajku, pa se s pravom može pretpostaviti da će nastavnici ipak štrajkati, poduzmu sve mjere kako bi djeca u školama boravila sigurno.

U cilju zaštite djece gradonačelnik također traži da se učenicima tih škola koji ne dođu na nastavu ne evidentiraju neopravdani sati. Gradonačelnik Goran Habuš moli za razumijevanje škola te ukoliko djeca u dogovoru s roditeljima sutra ne dođu na nastavu ne snose nikakve posljedice.

Nadalje, gradonačelnik poziva medije da objavljivanjem ažuriranih informacija olakšaju situaciju učenicima i roditeljima.

Komentari