Odlaskom Horvata iz HNS-a, Hreniću otvoren put povratka?

Objavljeno: 24.10.2014. 15:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: ilustracija

Na konferenciji za medije, održanoj u četvrtak 22. listopada, dosadašnji HNS-ov županijski vijećnik Krešimir Horvat iznio je razloge svog prelaska iz HNS-a u Narodnu stranku - reformiste, te napomenuo kako se na taj korak odlučio poglavito “zbog velikog nezadovoljstva radom i ponašanjem stranačkih čelnika u posljednjih godinu dana”.

- Posebno me pogodio način obračuna s bivšim predsjednikom stranke Radimirom Čačićem i već tada sam shvatio da s ljudima koji su u stanju napraviti tako nešto više ne mogu i ne želim raditi. Razočaran sam i radom Županijske skupštine, jer sam očekivao da ću kao vijećnik moći više pitati, predlagati i raditi, posebno vezano uz kraj iz kojega dolazim - rekao je Horvat, a na pitanje zašto se na taj korak iz istih razloga nije odlučio ranije, odgovorio kako je određeno vrijeme razmišljao o tome da u potpunosti napusti politiku.

Premda je riječ o prvom značajnijem dužnosniku koji je napustio varaždinski HNS nakon Čačićevog povratka u politiku i osnivanja nove stranke, vijest je to koja je imala relativan odjek u javnosti, odnosno mnogo veći među varaždinskim narodnjacima koji, kako doznajemo, o tome da će Horvat prijeći k Reformistima nisu čuli do zadnjega.

Međutim, Horvatov prelazak k Reformistima, u političkim kuloarima još isti dan potaknuo je priče o Hrenićevom povratku u HNS. Naime, kako nam je potvrđeno od HNS-ovih članova vrlo bliskih varaždinskom županu, Darko Hrenić i Predrag Štromar u posljednje vrijeme sastali su se tri puta.

Nakon zahlađenja u njihovom odnosu otkako je Hrenić napustio HNS i, posebno, otkako se pridružio Reformistima i postao predsjednik njihove Županijske organizacije, do prvog kontakta, kako doznajemo, došlo je u Sračincu prilikom proslave Dana Općine. Navodno su se trebali sastati i tijekom prošlog tjedna, a tema njihovih razgovora, kako doznajemo, uvijek je ista: Hrenićeva budućnost kao gradonačelnika.

Naime, kako se približava 11. mjesec i izglasavanje proračuna za sljedeću godinu, Hrenić treba skupiti većinu. Problem je pritom što, taman da ga i podrži HNS-ov Klub vijećnika, u kojem su još SDP i HSU, on još uvijek nema dovoljno ruku. S druge strane gotovo je sigurno da HDZ proračun ne namjerava podržati i priželjkuje prijevremene izbore.

Da proračun neće podržati, još prije nekog vremena najavio je i laburist Boris Ravić. Dakle, osim da osigura ruke HNS-ovog Kluba vijećnika, Hrenić na svoju stranu treba ponovno pridobiti Borisa Ravića, ali i Marijana Kopjara, bivšeg SDP-ovca i sadašnjeg nezavisnog vijećnika. Kako doznajemo, njih bi za podršku Hreniću trebao privoliti Predrag Štromar.

No, najmanje što se od Hrenića u tom slučaju navodno očekuje, jest da napusti Reformiste i mandat završi kao nezavisni gradonačelnik. Međutim, “čupanjem” jednog HNS-ovog vijećnika od strane Reformista cijela stvar se, prema riječima visokopozicioniranog člana županijskog HNS-a, ubrzala, jer spomenuto bi bila snažna “kontra” Reformistima.

Koji su, pak, Hrenićevi razlozi da napusti Reformiste, nakon što je zbog njih u pitanje doveo političku karijeru i funkciju gradonačelnika? Naime, u političkim kuloarima još od rujna ove godine govori se da je između njega i Radimira Čačića zaiskrilo tijekom druženja na vidovečkoj Zeljarijadi.

Čačić je Hreniću navodno prigovorio da ne vodi dovoljno dobro Županijsku organizaciju, a Hrenić je, s druge strane, navodno nezadovoljan svojom pozicijom u stranci. Spekulacije je sad dodatno potaknulo i njegovo nepojavljivanje kao županijskog čelnika Narodne stranke - Reformista, na tiskovnoj konferenciji kojom Županijski vijećnik HNS-a obrazlaže svoj prelazak u njihov tabor.

Štromar je za eVaraždin potvrdio da se sastao s gradonačelnikom Novog Marofa, međutim, kako kaže, nikakvog razgovara o njegovom izlasku iz stranke Reformista ili ponovnom prelasku u HNS nije bilo. HNS će, rekao je, prijedlog njegovog proračuna podržati ukoliko se bude poklapao s njihovim programom.

- Jedanput smo se nakratko našli i razgovarali o proračunu za iduću godinu. Vezano uz proračun Hrenić će razgovarati i s podružnicom HNS-a u Novom Marofu, i ako će oni biti zadovoljni, za njega će glasovati. Samo to je bila tema našeg razgovora.

Na hipotetsko pitanje bi li Hrenića prihvatili natrag u stranku, Štromar je rekao kako bi o tome trebala odlučiti novomarofska podružnica.

Štromar: To je valjda “stampedo” kojega je Čačić najavio

Na pitanje kako komentira prelazak jednog svojeg županijskog vijećnika u redove Reformista, Štromar je za eVaraždin odgovorio: - Gospodin Čačić najavio je da će, ako ne u šestom, onda u devetom mjesecu biti stampedo odlazaka. Evo, jedna osoba je otišla i to je valjda taj “stampedo” i razlog zbog kojega se trebala održati presica. Kvorum imamo, Županija će funkcionirati potpuno normalno i biti će donesen proračun za iduću godinu - bio je kratak Štromar.

 

         

Darko Hrenić: Bilo kome drago ili ne, ne skrivam simpatije prema HNS-u

Za komentar priča koje kruže ovih dana pitali smo i županijskog čelnika Reformista Darka Hrenića. On je također potvrdio da se sastao sa Štromarom, ali demantirao spekulacije o njegovom napuštanju Reformista i sukobu s Čačićem.

- Sastali smo se jer je on župan, a ja gradonačelnik. Nikada nismo ni bili u lošim odnosima, a razgovarali smo o projektima i o tome da ću sljedeći tjedan i službeno HNS-ovom Klubu vijećnika dati prijedlog proračuna - rekao je Hrenić, napomenuvši da će ga na uvid dati i HDZ-u, iz razloga što želi da svi zajedno aktualni mandat završe do kraja.

- Naravno da više preferiram onu stranu s kojom sam pobijedio, kaže Hrenić. Reformiste organiziram, pa kako ću ih onda napustiti? To uopće nije tema, ali bilo kome drago ili ne, ne skrivam simpatije prema HNS-u i što se mene tiče s njima uvijek želim biti u dobrim odnosima.

Na pitanje je li došlo do sukoba između njega i Radimira Čačića na vidovečkoj Zeljarijadi, Hrenić odgovara: - Čuo sam te priče, ali to nije istina i nije istina da mi je prigovorio da loše vodim stranku, jer stranka ide jako dobro. Ali, da ću se poriječkati i s Ratkom ako treba, hoću jer uvijek iznosim svoj stav - kaže Hrenić, te ističe kako je zadovoljan svojom pozicijom u Reformistima.

- Moja ambicija je bila voditi stranku na županijskoj razini. Druge ambicije nisam imao, što ne znači, kao što sam već i ranije govorio, da nemam ambicije biti saborski zastupnik.

Komentari