nastupni županov govor i odluke

Čačić drastično srezao plaće, ukinuo dva upravna odjela, najavljuje otkaze 'uhljebima'

Objavljeno: 20.06.2017. 12:58

Zadnja izmjena: 20.06.2017. 13:05

Foto: Željko Porobija

Nakon izbora predsjednika i dva potpredsjednika Županijske skupštine na govornicu je stupio župan Radimir Čačić i u petominutnom govoru najavio glavni smjer svoje politike - da bi se odmah nakon toga u dnevni red uvele i dvije dodatne točke.

Čačić je na početku svog govora podsjetio na povijest naše županije, ali i na činjenicu da je za njegovog ranijeg mandata rekonstruirana zgrada županije. Pozvao je sve vijećnike da odrade svoj dio zadatka na najbolji mogući način - što je po mnogim religijama i filozofijama uloga čovjeka u svijetu.

- Tužna i štetna pojava bezličnosti politike i partitokracije u posljednjih 15 godina se prekida. Sve počinje od čovjeka, njegove snage i vizije, naša politika ide u tom smjeru. Jedna stvar su ideologije i politike, ali osoba je ta koja nosi povijest. - istaknuo je Čačić, dodajući kako je on osobno - tada preko HNS-a - gurao zakon da se župani i gradonačelnici osobno biraju.

'Imamo podršku svih relevantnih političkih stranaka'

Čačić je izjavio kako je pred njima zadatak da se počisti nespremnost na donošenje odluka u prošlim godinama, premda je ujedno i priznao da su brojni projekti pripremljeni.

- Puno toga je ipak pripremljeno i to ćemo pretvoriti u odluke. Najveće stvari nažalost nisu pripremljene - kao što je problem brze pruge, a imamo i minus 11,2 milijuna kuna. - istaknuo je Čačić. Potom je dodao kako računa na podršku svih političkih opcija, kao i na potporu vlade, u kojoj su - kako je naglasio - 2 ministra iz Varaždina. 

- Imamo stožernu stranku u Hrvatskoj - koji je naš stožerni partner - imamo podršku u županiji svih relevantnih političkih stranaka - očekujemo i projektnu podršku SDP-a. - nabrojao je Čačić.

Smanjio plaću sebi i ukinuo 2 upravna odjela

Odmah po Čačićevom govoru Runac je najavio dodavanje 2 točke u dnevni red sjednice - odluku o plaćama župana i dožupana te odluku o upravnim tijelima županije. Obje ove odluke Čačić je objasnio razlozima uštede.

- Moja škrta duša bi teško podnijela da se toliki novac građana troši uzaludno. - objasnio je Čačić.

Ona prva odluka znači da će Čačić za svoje volontersko obavljanje dužnosti župana primati polovicu plaće, odnosno naknade, u iznosu - kako je iznio - od 6800 kuna. Isto tako će polovicu plaće primati i dožupan Tomislav Paljak do završetka svog ravnateljskog mandata u osnovnoj školi. 

Druga odluka znači da se broj upravnih odjela - kako smo i jučer najavili - smanjuje s 8 na 6. Radi se praktički o spajanju nekih odjela koji su do sada bili razdvojeni. Tako su Upravni odjel za poslove župana i Upravni odjel za poslove Skupštine i opće poslove spojeni u Upravni odjel za poslove skupštine i župana. Također, Upravni odjel za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije spojen je s Upravnim odjelom za proračun i javnu nabavu u novi Upravni odjel za gospodarstvo, europske poslove i financije. Premda se ništa nije govorilo o pitanjima voditeljima, jasno je da će to značiti i smjene određenih pročelnika. O ovakvom razvoju događaja pisali smo još jučer i tada najavili da će - prema sadašnjem stanju stvari - HDZ i Reformisti podijeliti po 3 mjesta pročelnika upravnih odjela, a da će od sadašnjih pročelnika jedino ostati pročelnik za prosvjetu, kulturi i sport Miroslav Huđek.

>> SMJENE ILI REORGANIZACIJA? Evo što nas sutra očekuje na prvoj sjednici Županijske skupštine

'Politički uhljebi - van'

I dok je prva odluka prihvaćena jednoglasno, kod ove druge odluke suzdržanima je ostalo 8 vijećnika HNS-a.

- Ova je odluka mogla ići na redovnu sjednicu, nema nikakve analize da je trenutno stanje loše i da se ne može raditi, po kojoj bi se onda donijela kvalitetna odluka. - objasnio je u njihovo ime vijećnik Zlatan Mošmondor.

No, Čačić je najavio i dalja rezanja i to prije svega u broju zaposlenih u Županiji.

- Kad sam odlazio odavde imali smo ih 67, sad ih je 96 - a Međimurska županija ima 45 zaposlenih. Sve su to novci, sve to mi plaćamo - ne bu više tako ... sve ono što je politički uhljeb - van, a sve što trebamo unutra, neka bude unutra, ali puno manje. Bolje je imati manje ljudi i bolje ih platiti - i to je sva pamet u prijedlogu o upravnim tijelima. - obrazložio je svoj prijedlog Čačić, za koji je glasalo 33 vijećnika. Tim odlukama ujedno je završena i konstituirajuća sjednica Županijske skupštine.

 

Komentari