sve potrebne informacije

Održan prvi stručni skup na temu dodjele bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Objavljeno: 04.06.2020. 09:35

Zadnja izmjena: 04.06.2020. 09:39

Jučer je u Varaždinu započeo niz stručnih skupova koji će se održati diljem županije, a na temu bespovratnih sredstava koje Varaždinska županija dodjeljuje za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Građani su ovom prilikom na jednom mjestu dobili sve potrebne informacije za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i za sufinanciranje koje se odnosi na Varaždinsku županiju. Predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije Natalija Martinčević tom je prilikom istaknula kako je ovo sufinanciranje od strane županije prvi takav projekt u Hrvatskoj, ali i podsjetila na činjenicu kako je Varaždinska županija najbolja u Hrvatskoj u realizaciji EU projekata i dobivanju europskog novca ali i najbolja u projektima energetske obnove s ukupno 52 projekta vrijednosti 320 milijuna kn u našoj županiji u samo 3 godine mandata župana Čačića i Reformista.

- Fond će objaviti natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu kuća. To zapravo znači promjenu fasada, stolarije, krovišta, hidroizolacija, cijeli niz ozbiljnih zahvata na kući, a sve s jednim ciljem da se poveća energetska učinkovitosnt odnosno smanje režijski troškovi. Troškovi režija danas su jedna od najvećih ako ne i najveća stavka u svakom kućanstvu. Fond sufinancira te zahvate s 60%, a da bi se građani mogli prijaviti svoje projekte moraju imati I energetski certifikat. Upravo tu dokumentaciju financira Varaždinska županija svim građanima neovisno o tome da li im prođe projekt na natječaju ili ne– naglasila je Martinčević.

''Građani su prepoznali važnost projekta''

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin Šajn naglasila je zadovoljstvo odazivom građana u Varaždinu te je istaknula kako joj je drago da su građani prepoznali važnost teme ali I samog projekta. Prezentaciju kako se prijaviti, koja je potrebna dokumentacija I sve ostale potrebne informacije prezentirala je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje I zaštitu okoliša Slađana Miočić.

Reformisti će organizirati preko 20 stručnih skupova diljem županije te pozivamo građane da dođu i čuju korisne informacije. Na stručnom skupu prisustvovali su predsjednik Reformista I župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović te potpredsjednici Županijske organizacije Reformista Valerija Paljak I Željko Bedeković.

Komentari