održana elektronskim putem

Sjednica Županijske skupštine: Ostvaren višak prihoda od 15,7 mil kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.05.2020. 14:41

Zadnja izmjena: 27.05.2020. 14:56

Varaždinska županija je 2019. godinu završila s viškom prihoda od 15,7 milijuna kuna, pa je proračun za 2020. godinu povećan za 1,8 posto na 291,2 milijuna kuna unatoč procjenama o padu poreznih prihoda zbog koronakrize, zaključak je današnje sjednice Županijske skupštine koja je održana elektronskim putem.

Izvršenje proračuna za prošlu godinu i rebalans proračuna za 2020. godinu su bile dvije od niza točaka koje su većinom glasova prihvatili županijski vijećnici na današnjoj sjednici. Župan Radimir Čačić izjavio je kako razumije da je predizborno vrijeme, no da su projekti koji se provode na razini Županije „jednostavno prevažni i predobri“.

– Današnje odluke donesene na sjednici Skupštine omogućile su ono najvažnije, a to je da sa svim projektima nastavljamo punim kapacitetom bez ograničenja. Objavljeni su podaci da smo daleko najuspješnija županija po EU projektima u razdoblju od 2014. do 2020., pri čemu su do 2017., do kada su na vlasti bili HNS i SDP, projekti bili nula, no nakon toga smo nadoknadili sve i probili se na prvo mjesto - rekao je Čačić.

- Prema Otvorenom proračunu, i u 2020. godini smo najuspješnija županija po EU projektima. Upravo su projekti, kao i ostvareni višak prihoda bili glavni temelj zbog kojeg se išlo u drugi rebalans proračuna. Istina je da na Predsjedništvu nismo imali nikakve primjedbe i da su se s dnevnim redom, kao i s načinom održavanja sjednice složili SDP i HNS, pa je žalosno da sada imaju drugačiji stav – istaknuo je župan Čačić,  aludirajući na bojkot sjednice od strane SDP-a i HNS-a.

Čačić: Ostvarene su i uštede

„Unatoč primjedbama oporbe, po upravnim odjelima su ostvarene uštede, a uz to nam je lani Ministarstvo ministrice Divjak moralo uplatiti dug za JPP na temelju pravomoćne presude. Ovim rebalansom proračun je povećan na 291,2 milijuna kuna, a očekujemo još nekoliko isplata duga za JPP po preostalim presuda. Sporovi idu sporo, ali vjerujem da ćemo i ovu godinu, unatoč koronakrizi koja će nam donijeti pad od 5 do 10 milijuna kuna izvornih i poreznih prihoda, završiti sa suficitom“, rekao je župan i dodao: „Uvjeren sam da ni nakon zadnjeg pokušaja ministrice Divjak i resornog potpredsjednika Štromara koji su dali zahtjev za reviziju pravomoćne presude za JPP na Vrhovnom sudu RH, a po kojima su bili dužni isplatiti naš novac, neće doći do izmjene presude. Siguran sam da će i sljedeće presude po preostalim tužbama biti u našu korist, kao i dosad.“

Komentari