Okrugli stol o zapošljavanju: Mladi upisuju zanimanja koja nisu tražena na tržištu rada

Objavljeno: 12.12.2014. 19:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - arhiva eVaraždin

U Županijskoj palači u srijedu je održana godišnja skupština Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Varaždinske županije, na kojoj su se okupili članovi iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Na sastanku je predsjedateljica LPZ-a, pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Varaždin Jasenka Hutinski prisutnima predstavila dosadašnji rad ovog tijela, osnovanog 2010. godine. U protekle tri godine aktivnosti LPZ-a bile su razmjena informacija o stanju na tržištu rada, izrađena je Strategija razvoja ljudskih potencijala Varaždinske županije 2011.-2013., članovi su bili uključeni u izradu Županijske razvojne strategije Varaždinske županije i gradskih strateških dokumenata. Osim toga, LPZ je bio uključen u provedbu  projekata financiranih iz fondova EU, radilo se na poticanju samozapošljavanja, davanju preporuka za obrazovne upisne politike i profesionalno usmjeravanje, te promoviranje cjeloživotnog obrazovanja.

Pročelnica Hutinski predstavila je i stanje na tržištu rada Varaždinske županije za prvih devet mjeseci 2014. godine. Napomenula je da je primjetan porast broja visokoobrazovanih mladih ljudi, što je rezultat otvaranja novih visokoobrazovnih institucija, no s druge strane poslodavci su pokazali 50% više potrebe za radnicima nego u istom razdoblju prošle godine. Najtraženija zanimanja su u prerađivačkim djelatnostima, građevinarstvu, trgovini i uslugama.

Na sjednici je predstavljen i projekt "Jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje" koji je u tijeku, a čiji je nositelj Varaždinska županija u partnerstvu s HZZ Varaždin, HGK Varaždin i Razvojnom agencijom Sjever – DAN te je najavljen početak provedbe novog projekta – START, u kojem će sudjelovati isti partneri, a nositelj projekta će biti HZZ Varaždin.

U sklopu provedbe projekta "Jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje" održan je i treći po redu okrugli stol na temu "Uloga lokalnog partnerstva za zapošljavanje u harmonizaciji tržišta rada", na kojem su sudjelovali predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora te članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Varaždinske županije. Tijekom rasprave konstatirano je da je potrebno podizati tehnološku razinu u radno-intenzivnoj industriji koja tradicionalno postoji u Varaždinskoj županiji, kako bi se radnicima omogućilo kvalitetno obavljanje posla i spriječio njihov prijevremen odlazak u mirovinu ili u nezaposlenost, što predstavlja veliko opterećenje na tržištu rada.

Sudionici okruglog stola također su se složili da je potrebno jačati komunikaciju prema roditeljima i djeci prije odabira zanimanja, u smislu organizacije posjeta djece poduzetnicima i promoviranje zanimanja u javnosti putem medija za kojima postoji potražnja na tržištu rada. Istaknuto je kako iskustvo pokazuje da, iako postoje kampanje za usmjeravanje učenika u deficitarna zanimanja, mladi upisuju zanimanja za koja ne postoji potražnja, a zatim su, po dovršetku školovanja, nakon nekoliko godina nezaposlenosti, prisiljeni na prekvalifikaciju.

Komentari