superizborna godina

Ove godine tri puta izlazimo na izbore, poznat datum prvih izbora

Objavljeno: 13.01.2024. 17:12

Zadnja izmjena: 13.01.2024. 17:13

Foto: Arhiva

U ovoj superizbornoj godini očekuju nas europski, parlamentarni i predsjednički izbori, i dok se o datumu parlamentarnih izbora još nagađa, a prvi krug predsjedničkih izbora održati će se negdje potkraj godine, poznato je zasad jedino kad točno izlazimo na izbore za Europski parlament.

 Za Europski parlament izbori se će se održati u nedjelju 9. lipnja, a u cijeloj Europskoj uniji u rasponu od četiri dana - od 6. do 9. lipnja, budući da pojedine članice izbore održavaju i drugim danima u tjednu. Hrvatski birači tada će po četvrti put birati svoje europske parlamentarce, njih 12, na mandat od pet godina.

Za domaću političku i opću javnost najzanimljiviji su izbori za Hrvatski sabor. O datumu njihova održavanja tek mora odlučiti parlamentarna većina, no krajnji zakonski rok je 15. rujna. Izbori za novi saborski saziv sa 151 zastupnikom održat će se po novom Zakonu o izbornim jedinicama, kojim su u određenoj mjeri prekrojene karte izbornih jedinica. Varaždinska županija nalazi se, kao i ranije, u trećoj izbornoj jedinici, uz Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju te nekoliko općina u Zagrebačkoj županiji. 

Kraj godine rezerviran je za prvi krug predsjedničkih izbora, a predsjednika Republike bira se na mandat od pet godina. Za očekivati je da će se sadašnji predsjednik Zoran Milanović natjecati za još jedan mandat, a sadašnji mu istječe 18. veljače 2025. Tko bi mu mogli biti protukandidati, još se ne zna. 

Komentari