Ovog petka Hrvatski sabor odlučuje o statusu javnosti Sveučilišta Sjever

Objavljeno: 25.05.2015. 15:18

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 10:36

Foto: Siniša Sović

Ovog petka zastupnici u Hrvatskom saboru odlučivat će o statusu javnosti Sveučilišta Sjever, odnosno o zakonskom prijedlogu Vlade RH da se osnivačka prava prenesu na državu.

Na današnjoj konferenciji ze medije u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i koprivnička gradonačelnica Vesna Železnjak pozvali su saborske zastupnike da usvoje zakonski prijedlog kako bi Sveučilište Sjever postalo javno.

- Prije svega zahvaljujem Vladi RH, Ministarstvu obrazovanja, svim prisutnima, ali i onima kojih nema, a koji su godinama radili na projektu da se osnivačka prava Sveučilišta Sjever prenesu na Republiku Hrvatsku - naglasila je Železnjak i dodala kako je ovaj projekt primjer spajanja ne samo dva grada, već cijele regije Sjever.

- Regija Sjever jedina je koja nije imala sveučilište, a ova Vlada je sad ispravila sve nepravde bivših Vlada, a to je da je i sjeverna Hrvatska dobila svoje sveučilište. Ponosni smo na ovaj projekt, bili smo ustrajni i napravili smo nešto što će biti dodatni razvoj ovog kraja. Bilo je puno riječi o tome koji su to programi i zašto je sjedište u Koprivnici. Mislim da nije uopće bitno gdje je sjedište, već što se radi, koji sveučilišni programi se predaju i da dođemo na onaj postotak visokoobrazovanih od 30 posto. To bez Sveučilišta Sjever ne bi bilo moguće - naglasila je koprivnička gradonačelnica.

Na Sveučilištu Sjever provodi se 11 programa, a kako je rečeno, 86 posto studenata je iz područja zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Najavljena je izrada novih programa i kurikuluma, a planiraju se i povezivanja s raznim sveučilištima iz regije i šire. U tijeku je i reakreditacija.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako je ovo dosad najveći projekt realiziran u ovom gradu i regiji.

- Pokazuje da se i na sjeveru možemo ujediniti, dva grada, dvije županije u zajedničkom projektu koji obuhvaća preko petsto tisuća ljudi s aspiracijom na šire. Ogromna prilika, kroz ovaj zakon zahvaljujući Vladi i Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta, da svi studenti s našeg područja imaju jednaku priliku za studiranjem i obrazovanjem kao i ostatak Hrvatske. Pozivam saborske zastupnike svih parlamentarnih stranaka da podrže prijedlog Vlade i ovaj zakon - rekao je Habuš.

Konferenciji za novinare prisustvovali su zamjenici koprivničke gradonačelnice, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, saborski zastupnik i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić te potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Svi su istaknuli kako je ovo vrlo vrijedan projekt te da ga saborski zastupnici trebaju podržati.

- Sjever Hrvatske je i u gospodarskom smislu najpropulzivniji, međutim ono što je nedostatak su financijska sredstva kojima raspolažu lokalna i regionalna samouprava. Usprkos svemu, smogli smo snage da zajedno odradimo ovaj veliki dio posla. Ovo Sveučilište ciljano je školovanju kadrova koji će zadovoljiti potrebe u gospodarstvu. Vjerujem da će u petak saborski zastupnici odraditi svoju dužnost te da će Sveučilište postati javno - istaknuo je Batinić.

 

Komentari