za regionalni razvoj

Paljak na okruglom stolu u organizaciji predsjednice Kolinde - naveo i negativna iskustva

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak danas je sudjelovao na okruglom stolu o fiskalnoj decentralizaciji i regionalnom razvoju RH u Zagrebu u organizaciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
Objavljeno: 05.03.2019. 19:19

Zadnja izmjena: 05.03.2019. 19:21

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak danas je sudjelovao na okruglom stolu o fiskalnoj decentralizaciji i regionalnom razvoju RH u Zagrebu u organizaciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

U Uredu Predsjednice okupili su se čelni ljudi hrvatskih županija, kojima je Predsjednica najavila osnivanje radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj države.

Zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuo je da Varaždinska županija pozdravlja svaku mjeru koja će doprinijeti učinkovitoj decentralizaciji, no naveo je i dosadašnja negativna iskustva. - Već gotovo dvije godine upozoravamo da država, unatoč potpisanim sporazumima, Varaždinskoj županiji nije plaćala obveze preuzete za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a zbog čega smo bili prisiljeni podnijeti tužbe. Krajem prošle godine počeli su izvršavati obvezu, ali samo za buduće razdoblje, dok je ostao dug koji trenutno iznosi 45 milijuna kuna. - rekao je Paljak te nastavio:

- Drugo negativno iskustvo naše, ali i drugih županija, vezano je uz preuzimanje poslova graditeljstva i prostornog uređenja 2008. godine. Država je izmijenila zakon i prestala plaćati troškove tada preuzetih službenika, koji su pali na teret županija. – kazao je Paljak.

Prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica na četiri regije pozdravljamo, rekao je Paljak, ali i naglasio potrebu edukacije domaćih tvrtki o korištenju EU fondova.
- Podržavamo novu statističku podjelu, no praksa je pokazala da za gospodarski sektor nije toliko važno dizanje postotaka za dobivanje potpora, koliko je važno educirati naše tvrtke. Gospodarstvo iz Varaždinske županije je daleko najuspješnije u Hrvatskoj po povlačenju bespovratnog EU novca. – istaknuo je Paljak.

Komentari