Papirnate uputnice, nalazi i povijest bolesti te otpusna pisma odlaze u prošlost

Objavljeno: 09.03.2015. 11:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Zahvaljujući projektu informatizacije bolnica na koji je utrošeno 3,6 milijuna kuna, papirnate uputnice, nalazi i otpusna bolnička pisma do kraja ove godine postat će prošlost.

To znači da će se zdravstvena obrada pacijenta provoditi isključivo u elektroničkom obliku, obavijestili su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Sve su bolnice već spojene na Centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH), no još se u svima ne provodi elektroničko naručivanje bez papirnatih uputnica.

U nekim bolnicama još nisu naučili prihvaćati e-uputnice poslane iz ordinacija obiteljskih liječnika, pa se one još uvijek šalju dvostruko - u elektroničkom obliku i isprintane na papir.

Međutim, kako je najavljeno, do kraja ove godine iz prakse bi se trebale izbaciti papirnate uputnice, bolnička pisma i nalazi.

Kako je najavila ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, a prenosi Poslovni.hr, bit će ostvareni svi tehnički preduvjeti da uputnice, nalazi i otpusna pisma izravno elektronički putuju između specijalista i obiteljskog liječnika.

- Napokon ćemo uspostaviti komunikaciju između svih u sustavu. Liječnik primarne zaštite dobit će nalaz i otpusno pismo prije nego što vidi pacijenta. Moći će mu telefonirati da preuzme lijek u ljekarni preko e-recepta, unaprijed organizirati njegu, fizikalnu rehabilitaciju ili patronažu - izjavila je ravnateljica HZZO-a.

Ovakav način informatizacije donosi višestruku korist i uštedu vremena pacijentima koji više neće morati obilaziti bolnice radi naručivanja i podizanja nalaza. Nalazi i povijesti bolesti više se neće čuvati kod kuće, već će biti pohranjeni u informacijskom sustavu.

Komentari