priopćenje lige za varaždin

Liga za Varaždin: "Više je mjesta u Čačićevoj kancelariji nego u šatorima"

liga za varaždin

Objavljeno: 01.12.2020. 13:27

Zadnja izmjena: 01.12.2020. 13:51

Foto: Arhiva

Priopćenje za medije Lige za Varaždin vezano uz aktualnu epidemiološku situaciju:

Gospodarstvenik i gradski vijećnik Lige za Varaždin, Davor Patafta, osvrnuo se na aktualnu vrlo zabrinjavajuću epidemiološku situaciju u Varaždinskoj županiji izazvanu naglim širenjem koronavirusa među stanovništvom te nedavna previranja i žustre rasprave i svađe među članovima Gradskog vijeća Grada Varaždina.

  • Varaždinska županija trenutno broji oko 170.000 stanovnika, od kojih je gotovo 2.000 novozaraženih tjedno, zbog čega je svrstana među jednu od najgorih regija u cijeloj Europi. Možete li nam reći što Vi mislite o trenutnom alarmantnom stanju u Varaždinskoj županiji te tko je odgovoran za ovako lošu epidemiološku sliku?

Iskreno, uopće me ne interesiraju svađe između bilo koga u Gradu. Interesiraju me isključivo činjenice i argumenti o tome kakvo zdravstveno stanje stanovnici mogu imati i zašto trenutno imaju najgore u cijeloj Europi. Umjesto da po brojkama i akcijama koje poduzimamo u prevenciji širenja koronavirusa budemo među najboljima, mi smo po brojkama i brzini širenja zaraze svrstani među nekoliko najgorih regija u cijeloj Europi. Stanje je, blago rečeno, užasno. Sramotno. Ne samo zbog brojki, koje su zaista jako visoke, već i zbog iznimno loše organizacije našega lokalnoga zdravstvenog sustava. Svakog dana dobivam linkove na vijesti iz inozemstva i brojne upite nemamo li mi zaista u Varaždinu javne objekte za smještaj zaraženih bolesnika bolje od šatora. Otišao sam posjetiti Bolnicu i sam se uvjeriti kakvi su uvjeti stvoreni za prihvat oboljelih od COVID-a-19. Na šljunak i zemlju postavljena su tri šatora od po svega 50 četvornih metara u obliku poljskih plastenika. Ispred njih se nalaze po jedan muški i jedan ženski plastični WC. Dakle, zamislite bolesnu osobu s visokom temperaturom koja teško diše a koja mora izaći van na –5 Celzijevih stupnjeva kako bi koristila WC bez vode. I kad izađe, može vidjeti prolaznike koji šeću pse ispred svojih zgrada u neposrednoj blizini parkinga. Pitali ste me tko je odgovoran za ovako lošu sliku Grada i Županije. Pa zna se tko je po regulativi odgovoran za zdravstveni sustav i Bolnicu unutar Županije. Župan Čačić! Umjesto što je izvodio medijski performans, trebao je ispravne i optimalne mjere donijeti na vrijeme. I sam ministar unutarnjih poslova je na konferenciji za medije rekao da je Županija mogla i trebala sama, neovisno o nacionalnim mjerama, puno ranije krenuti s većim mjerama.

  • Što je po Vama trebalo učiniti i kakve mjere donijeti te koja rješenja iznaći u ovakvoj situaciji?

Prije svega, još u ljeto i na jesen ove godine trebalo je napraviti procjenu stanja te shodno tomu i sve potrebne pripreme, a ne u krizi raditi ovakav performans po medijima umjesto pravodobnih akcija na terenu. Sramota je da su tri šatora od 50 kvadrata postavljena na svega 90 metara udaljenosti od Centra „Tomislav Špoljar“, koji izgleda kao da se nalazi u jednoj modernoj Švicarskoj. U njoj je grijani hol veći nego ovi šatori! U Čačićevoj kancelariji u Županijskoj palači ima više mjesta nego u tim šatorima! Poruke građanima su vrlo loše. Kad vidi te šatore i poljske WC-e na parkingu, dio građana neće htjeti ići u Bolnicu unatoč možda ozbiljnom zdravstvenom stanju, koje se ljudima dodatno može zakomplicirati zbog straha od hospitalizacije. Neki bi se psihički mogli još više razboljeti ako ih se smjesti u te šatore. Varaždin ima barem 15.000 kvadrata vrhunskih objekata, od čega doslovce pored tih šatora barem 4000 kvadrata (Centar „Tomislav Špoljar“, Sveučilište Sjever, Studentski dom, Graberje, Arenu…). Možda sam subjektivan, ali imati 2000 kvadrata vrhunski opremljenog prostora pored Bolnice, a staviti bolesne ljude na zemlju u šatore s plastičnim vanjskim WC-ima, za to moraš biti u najmanju ruku slijep! Ti šatori su dobri možda za zdrave planinare ili lovce na Velebitu jer je bolje da spavaju u njima nego na kiši, ali za bolesne nikako nisu adekvatni, poglavito ne pored postojećih lijepih zgrada koje su prazne ili mogu biti ispražnjene u svega nekoliko dana. Jasno je vidljivo da je župan Čačić totalno dezorijentiran. S ovim šatorima mogao bi konkurirati za nagradu za glupost. On je u najmanju ruku debelo suodgovoran, ako ne i jedini odgovoran, ako se uzme u obzir da nitko bez njega ništa ne smije, za ovakvo katastrofalno stanje koje danas imamo te sramotnu sliku Varaždina i cijele Županije koja je poslana u svijet.

  • Što po Vašoj procjeni sada slijedi?

Po mojoj procjeni pred nama su iznimno teška tri mjeseca. Potrebno je vrlo dobro i pametno pripremiti se za iduće razdoblje do proljeća. Ravnatelj Bolnice je vrhunski liječnik, ali bojim se da je sav krizni menedžment preuzeo Čačić. Situacijom se i dalje pogrešno upravlja, a to potvrđuju trenutno stanje i brojke. Nelogično je da nijedan medij dosad nije prozvao Čačića i ispitao njegovu ulogu i krivnju za ovu nepovoljnu zdravstvenu situaciju. To svakako nije ispravno ponašanje u zdravstvenoj krizi od strane glavnog čovjeka za zdravstveni sustav Županije! U takvoj situaciji normalno je međusobno razgovarati, imati konstruktivan dijalog, a ne svađati se sa svima. Umjesto osiguravanja rezervnih COVID bolnica u adekvatnim prostorima od po 10.000 kvadrata ili slično, rade se šatori od 150 kva - drata s poljskim WC-ima. Žao mi je da mu dosad nitko nije uputio kritiku, a što bi bilo dobro za njega bez obzira na njegov karakter. Jer u pitanju su ljudski životi i zdravlje naših stanovnika, a ne neka nevažna prepucavanja. Stanovnici Varaždina i Varaždinske županije nisu zavrijedili ovakav tretman da ih se bolesne u zimi na –5 stupnjeva smješta u kojekakve šatore na zemlji s vanjskim poljskim WC-ima.

Liga za Varaždin

Komentari