bitni projekti za varaždinsku županiju

Petorica župana sjeverne Hrvatske na sastanku premijerom i ministrima - Čačić naglasio ovih 5 projekata

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.11.2017. 19:06

Zadnja izmjena: 28.11.2017. 20:00

U Banskim dvorima u Zagrebu je danas održan sastanak petorice župana – Radimira Čačića, Matije Posavca, Darka Korena, Željka Kolara i Damira Bajsa – s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrima Predragom Štromarom, Zdravkom Marićem, Gabrijelom Žalac, Olegom Butkovićem, Goranom Marićem, Milanom Kujundžićem, Blaženkom Divjak i Garijem Capellijem.

Sastanak je održan nakon što su župani Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije Vladi uputili zajednički prijedlog o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, za područje na kojem živi više od 660.000 stanovnika.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac najavila je da će s petoricom župana u sljedeća dva mjeseca razgovarati o zajedničkim modelima financiranja projekata te napomenula kako je u zadnjih godinu dana iz operativnih programa koji su na raspolaganju Republici Hrvatskoj iz ovih pet županija ugovoreno projekata vrijednih 401 milijun eura.

Brza pruga, internet i veće plaće u prerađivačkoj industriji 

Ministar financija Zdravko Marić je napomenuo da će za sjeverne, a i sve ostale županije, novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave značiti jednostavniju i pravedniju raspodjelu poreza na dohodak. 

Župan Čačić je na sastanku naglasio značaj realizacije projekta Ministarstva financija kojim bi se omogućilo povećanje neto plaća u prerađivačkim djelatnostima, jer je to ključno za područje pet sjevernih županija.

- Naglasio sam i značaj projekata u zdravstvu i napomenuo da su neprihvatljive naknadne intervencije kojima se oštećuju projekti. Rješenja ćemo tražiti alokacijom europskih sredstava i kroz druge forme – rekao je župan Čačić nakon sastanka.

Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrima istaknuo je također važnost povezivanja brzom prugom od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Krapine do Zagreba, kao i dva cestovna pravca, s jedne strane Podravsku magistralu, a s druge brzu cestu Čakovec – Krapina. Izdvojio je i centar za gospodarenje otpadom u Piškornici kao zajednički projekt sjevernih županija.

- Posebno sam naglasio definiranje projekta širokopojasnog interneta, jer je neprihvatljivo postaviti granicu brzine pristupa na način da se u nju mogu uklopiti i postojeće bakrene mreže budući da to jednostavno nije budućnost – istaknuo je Čačić.

 

 

Komentari