Pijani maloljetnici pale kontejnere na dvorištima škola, problem i (ne)kultura biciklista

galerija-images/vijece za prevenciju kriminaliteta grada varazdina

Objavljeno: 24.04.2015. 09:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Opijanje maloljetnika po javnim gradskim površinama, radno vrijeme ugostiteljskih objekata i buka te (ne)kultura biciklista u gradu Varaždinu bile su samo neke od tema o kojima se raspravljalo na 5. sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina.

Buka u samom centru Varaždina, kao i nered koji ostaje nakon subotnjih izlazaka sve više ometaju stanovnike uže gradske jezgre. Već se unatrag nekoliko sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta raspravljalo ovom problemu, ali pomaka nije bilo.

- Trebate prošetati u nedjelju rano ujutro. Ulice u centru grada su pune rigotina, kante za smeće i informativne table potrgane, sve je puno stakla od razbijenih čaša i flaša - moglo se čuti na sjednici.

Ono što je istaknuto je problem rada ugostiteljskih objekata, koji imaju dozvole za rad do 4, a neki čak i do 6 sati ujutro. Problem su i maloljetnici koji se opijaju na školskim igralištima.

- Djeca su nam se požalila da su im školska igrališta puna smeća i stakla. Velik je problem i dvorište Druge osnovne škole u kojem je već unatrag nekoliko puta došlo do paljenja kontejnera - napomenuto je tijekom rasprave.

Svi su se složili kako je potrebno uvesti reda u centar grada, osobito što se tiče radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali je istaknuto kako je vrlo važna i prevencija.

- Policija može doći zadnja i staviti lisice. Međutim ono što je strateški važno jest provoditi prevenciju, jer uhićivanjem recidivista ne postižemo ništa - istaknuo je načelnik PU varaždinske Darko Jurčec.

Gradonačelnik Goran Habuš složio se kako se o ovim problemima raspravlja već dugo, a da pomaka na bolje nema. Stoga će se najvjerojatnije oformiti radna skupina sastavljena od komunala, gospodarstva, policije i inspekcije te će vidjeti koliko zakonski mogu djelovati što se tiče radnog vremena ugostiteljskih objekata, a ponovno je spomenuta i mogućnost postavljanja video nadzora u užoj gradskoj jezgri.

Na sjednici se raspravljalo i o problemu biciklističke kulture. Nekoliko puta rečeno je da se biciklisti najčešće ne pridržavaju zakonskih propisa o sudjelovanju u prometu, već se voze kako kome odgovara. U prilog tome govori i nesreća koja se dogodila ovih dana.

- Nepoznata ženska osoba biciklom je na nogostupu srušila 77-godišnju staricu koja je zadobila teške ozlijede glave. Biciklistica je pobjegla s mjesta nesreće. Takvih slučajeva nažalost ima mnogo - istaknuo je Danijel Posavec iz varaždinske policije i dodao kako bi se biciklisti trebali pridržavati zakonskih propisa u vožnji.

Da na bicikliste treba djelovati preventivno, složili su se svi prisutni na sjednici. U tu svrhu, zajedno s varaždinskom policijom Grad Varaždin uređuje poligon na prostoru VI. osnovne škole.

- Nakon deset godina radi se poligon za bicikliste i pješake gdje će učenici učiti kako se ponašati u prometu, s obzirom na to da su pješaci i biciklisti najugroženiji sudionici prometa - istaknuo je Habuš.

Na dnevnom redu sjednice našle su se i točke o problematici devastacije na području 6. mjesnog odbora "Banfica" u Varaždinu te o problematici brzine kretanja u Gospodarskoj ulici.

{gallery}vijece za prevenciju kriminaliteta grada varazdina{/gallery}

Komentari