sličnosti i razlike

Što gradski vijećnici kažu na najavu Thompsonovog koncerta u Varaždinu...

Objavljeno: 31.08.2017. 14:33

Zadnja izmjena: 31.08.2017. 15:11

Najava Thompsonovog koncerta u Varaždinu izazvala je - kako se očekivalo - dosta kontroverze u našoj javnosti. Kao što smo već pisali, svoje je mišljenje otvoreno iznio i gradonačelnik Čehok.

>> Čehok oštro reagirao: 'Licemjeri, okanite se! Dvaput smo birali predsjednika koji je pjevao ustaške pjesme'

Stoga smo postavili pitanje istaknutijim političarima iz našega grada kako bismo od njih neposredno čuli što misle o ovom nastupu. Odabrali smo predstavnike raznih boja varaždinskog političkog spektra da bi dobili što širi pregled političkih stavova o koncertu koji nema samo glazbene konotacije. Evo i njihovih izjava:

Neven Bosilj, SDP

- Glazba treba spajati ljude, ali Thompson ih razdvaja. Kontekst cijele priče jest jedna vrsta provokacije. Priča koju Čehok plasira po pitanju pozdrava nije ni povijesno točna ni civilizacijski opravdana. Građani mogu otići do Trga Bana Jelačića i vidjeti ploču na kojoj piše što je Jelačić izgovorio kad je krenuo na Mađarsku.

Vjeran Strahonja, nezavisni

- Ako je to znak otvorenosti, onda u redu - jer rado bih da smo otvorena sredina. Problem je kontekst, jer sada izlazi da je Jelačić krenuo preko Drave s pokličem "Za dom - spremni!", što nije točno.

Damir Habijan, HDZ, predsjednik Gradskog vijeća

- Iako ne slušam takav tip glazbe, protiv sam svih zabrana. Što se tiče pozdrava "Za dom - spremni!", ovdje samo mogu spomenuti stav HDZ-ove vlade iz 2009. godine da je, parafraziram, to fašistički pozdrav fašističke države. Ponavljam ono što smo isticali u kampanji da se trebamo okrenuti sadašnjosti i budućnosti - zapošljavanju mladih, investicijama i sličnim temama.

Komentari