Plan zbrinjavanja: Habuš ga zbog "nepotrebne panike" ne želi objaviti, pa ga objavljuje eVaraždin

Objavljeno: 12.06.2015. 14:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Prije dva tjedna portal eVaraždin objavio je dio dokumentacije "Plana zbrinjavanja neopasnog komunalnog otpada s lokacije Brezje Grad Varaždin" koja je izazvala veliku pažnju javnosti.

Naime, u spomenutom dijelu dokumentacije vidljivi su rezultati analiza tla i vode provedenih na lokaciji Brezje, a većina uzoraka nije odgovarala propisanim mjerama. Postavili smo pitanje zašto javnost nije upoznata s tim rezultatima, osobito ako se ima na umu da su bale u Brezju na vodocrpilišnom području. Podzemne vode očito su zagađene i vrijednosti parametara odstupaju od zakonski utvrđenih da bi voda bila ispravna.

Također, dokumentaciju smo povezali i sa Studijom o utjecaju na okoliš za MBO tvornicu, kojom se tražilo povećanje kapaciteta tvornice, a koja govori upravo suprotno tvrdnji kako bale u Brezju ne mogu zagaditi vodu koju piju Varaždinci.

Zašto cijeli Plan ne želi objaviti Grad Varaždin, pitali smo samog gradonačelnika koji nam je uzvratio da "bespotrebno dižemo paniku".

- Plan zbrinjavanja neopasnog komunalnog otpada s lokacije "Brezje" nećemo javno objaviti, ali svatko tko želi može dokument doći pogledati u Gradsku vijećnicu - odgovorio je jučer gradonačelnik Goran Habuš na brifingu s novinarima uoči nadolazeće sjednice Gradskog vijeća.

Na pitanje novinara zašto neće objaviti Plan koji je tvrtka Ecoina napravila u veljači 2015., Habuš je kratko odgovorio da novinari stvaraju nepotrebnu paniku jer ne znaju točno iščitati dokumentaciju.

- Upravo zbog vaših članaka kojima se diže nepotrebna panika nećemo objavljivati Plan. Međutim, svi zainteresirani građani, udruge, novinari mogu doći u Gradsku vijećnicu i dobiti Plan na uvid, ali uz njih će biti stručna i kompetentna osoba koja može pojasniti sve što taj Plan sadrži - napomenuo je gradonačelnik Habuš.

>> Dokument koji se skriva od javnosti: Dođe li do zagađenja, vodocrpilište u opasnosti za osam dana!

Kako su nam i službeno odgovorili iz Grada Varaždina, Plan zbrinjavanja neopasnog komunalnog otpada s lokacije "Brezje" ne misle objaviti, između ostalog i zbog toga što se, kako smatraju u Gradu, ne radi o strateški važnom dokumentu.

- Plan zbrinjavanja neopasnog baliranog komunalnog otpada sa lokacije "Brezje" Grad Varaždin neće objavljivati na svojoj internetskoj stranici iz razloga što se ne radi o strateškom dokumentu ni o općem aktu Grada, a koje bi kao jedinica lokalne samouprave Grad bio dužan objaviti na svojoj internetskoj stranici, već se radi o dokumentu u kojem se obrazlažu mogući načini zbrinjavanja baliranog otpada s lokacije Brezje - odgovorili su iz Grada.

Napominju kako je svrha izrade Plana zadovoljenje uvjeta za sufinanciranje troškova zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada u iznosu od 60 posto opravdanih troškova zbrinjavanja otpada, utvrđenih od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Svakoj osobi koja zatraži uvid u Plan zbrinjavanja otpada omogućit će joj se isti uz prisustvo stručne osobe Grada - poručili su iz Grada Varaždina.

Iako Grad Varaždin smatra da Plan ne treba javno objaviti, portal eVaraždin.hr došao je u posjed cjelokupnog Plana zbrinjavanja neopasnog komunalnog otpada s lokacije "Brezje" Grad Varaždin, kojeg zbog iznimnog interesa (s pravom) zabrinute javnosti u potpunosti objavljujemo.

DOWNLOAD:

Plan zbrinjavanja neopasnog baliranog komunalnog otpada sa lokacije „Brezje“ Grad Varaždin

Komentari