otvorena birališta

Počeli su lokalni izbori - evo nekoliko činjenica koje treba znati prije no što odete glasati

Objavljeno: 21.05.2017. 09:30

Zadnja izmjena: 21.05.2017. 09:33

Foto: Željko Porobija

U 7 ujutro otvorena su biračka mjesta širom naše zemlje - pa tako i naše županije - te po 8. put u povijesti Republike Hrvatske možemo birati predstavnike lokalne vlasti. Konkretno, biramo župana, gradonačelnike, načelnike, te županijsku skupštinu i gradska/općinska vijeća. 

Dočekat će vas stoga na izbornom mjestu po četiri lista različite boje - a ako glasate u Maruševcu dočekat će vas i list za vijeća mjesnih odbora. Svakako pažljivo pročitajte što piše na kom listiću. Evo par stvari koje trebate znati kako biste uspješno izvršili svoju građansku dužnost:

  • Glasate samo u mjestu svog prebivališta
  • Zaokružujete samo jedno ime liste ili kandidata. Sve ostalo se smatra nevažećim listićem
  • Na ovim izborima nema preferencijalnog glasanja, tako da zaokružujute samo listu
  • Ne smijete fotkati svoj niti tuđi listić
  • Ukoliko ne možete doći zbog bolesti, do danas u podne možete zatražiti da vam dođu doma i omoguće vam glasanje. Na web stranici izbori.hr imate odabir povjerenstva za vašu općinu/grad
  • Ako imate kakvu primjedbu, možete se obratiti Državnom izbornom povjerenstvu na telefone 01/4569-712 i 01/4569-713 ili na e-mail [email protected]
  • Možete svoje primjedbe poslati i GONG-u - ali ne anonimno - na [email protected]. Reagirajte ako vidite plakate kandidata na izbornom mjestu, ako vam netko od prisutnih sugerira za koga trebate glasati, ako osobe pristupaju glasnju bez provjere osobne iskaznice i u sličnim slučajevima.

U svakom slučaju, dobro razmislite kojoj ćete listi i kandidatu dati svoje povjerenje, te odvojite nešto vremena za izvršavanje svoje građanske dužnosti. Birate one koji će u naredne četiri godine odlučivati o komunalnim pitanjima, cestama, uređenju vrtića i škola te ostalim pitanjima koja se značajno odražavaju na naš svakodnevni život.

Komentari