Podolnjak Varaždinom kao u špaliru: Građani mu prilazili i čestitali, najavio ukidanje 600 zamjenika

Objavljeno: 10.11.2015. 09:21

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 14:31

Foto: Siniša Sović

Robert Podolnjak, saborski zastupnik izabran na listi Mosta nezavisnih lista i nezavisni varaždinski gradski vijećnik, sinoć je gostovao u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Tom prilikom Podolnjak je istaknuo da još nije definirano na koji način će se formirati nova hrvatska vlada, odnosno hoće li to biti većinska, manjinska ili velika koalicija. Postavio je, međutim, pitanje: "Zašto bi manjinska vlada značila nešto nestabilno?"

Istaknuo je da će MOST predložiti reforme u gospodarsko-poreznom sektoru, javnoj upravi, lokalnoj i teritorijalnoj samoupravi i pravosuđu, pri čemu bi jedan paket reformi trebao biti dovršen uoči lokalnih izbora 2016. godine.

Reforme se pak odnose na smanjenje lokalnih dužnosnika ukidanjem svih zamjenika u gradovima i županijama. Riječ je o 600 do 700 dužnosnika manje. A neke od reformi bile bi i ukidanje profesionalnih načelnika u manjim općinama, kao i spajanje administracije.

Kada je riječ o teritorijalnom preustroju Podolnjak smatra da ga nije lako provesti u kraćem razdoblju.

- Što županija može, ako su gradovi u svakom pogledu sposobniji - pita se, ističući da je županijski proračun manji od proračuna središnjeg grada, zbog čega županije nisu gospodarski potentne. Teturaju, kako se izrazio.

Podolnjak zato smatra da bi trebalo definirati regije, ali - uz suglasnost građana. Time je neizravno najavio mogućnost referenduma o teritorijalnom preustroju zemlje.

Naposlijetku, Podolnjak je istaknuo da će jedan od uvjeta promjena biti i izborni sustav, za kojega smatra da je nepravedan spram malih nacionalnih stranaka, dok sustav preferencijalnog glasovanja nije "dorađen", rekao je.

Naši reporteri Podolnjaka su u ponedjeljak, dan nakon izbora, zatekli na ulici u Varaždinu, gdje su mu, kako je bilo za vidjeti, prilazili građani, čestitajući mu na saborskom mandatu i velikom rezultatu koji je ostvario MOST.

 

Komentari