Policija istražuje Vjerana Radelića zbog dodatka koji prima na plaću

Vjeran Radelić

Objavljeno: 21.08.2014. 12:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Ima li Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika Varaždina, pravo na dodatak na plaću od 8 posto za znanstveni stupanj magistra znanosti ili ne?

Policijska uprava varaždinska potvrdila nam je da je protiv dogradonačelnika Radelića primila anonimnu kaznenu prijavu koja se tiče ove tematike te poduzimaju mjere i radnje temeljem Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Bruto plaća zamjenika gradonačelnika Vjerana Radelića iznosila je 25.911,79 kuna i to je iznos s dodatkom za znanstveni stupanj od 8 posto i dodatkom za staž od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, saznali smo u Gradu Varaždinu. Nakon što je Grad svima smanjio plaću za 10 posto osnovice, bruto plaća Vjerana Radelića iznosi 23.320,63 kuna.

I Grad Varaždin je 3. srpnja od policije zaprimio zahtjev za očitovanje oko Radelićeve plaće na kojeg su odgovorili.

Naime, ima li dogradonačelnik pravo na taj dodatak ovisi o tome definira li se njegova funkcija kao službenička ili dužnosnička. O tome pak postoji nekoliko tumačenja, ali prema jednom, onom Ministarstva uprave, dogradonačelnik je dužnosnička funkcija i time on ne ostvaruje pravo na dodatak od osam posto.

- Nakon stupanja na snagu Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi 2010. godine, Ministarstvo uprave je davalo određena mišljenja koja se tiču dodatka na plaću za znanstveni stupanj, da bi 2011. godine Ministarstvo promijenilo stav i u svojim daljnjim očitovanjima zauzelo stav da se prava lokalnih dužnosnika ne mogu poistovjetiti s pravima lokanih službenika, a ni s pravima radnika iz radnog odnosa. Također, napominjemo da je sudska praksa po tom pitanju različita te da je Ministarstvo uprave u jednom predmetu uputilo Visokom upravnom sudu zahtjev za ocjenu zakonitosti općih akata kojima su uređena prava lokalnih dužnosnika te se očekuje pravorijek o tim pitanjima - odgovorili su eVaraždinu iz Ministarstva uprave o ovoj tematici.

Također, iz glasnogovorništva Ministarstva uprave najavili su da će u slučaju dogradonačelnika Radelića u okviru svoje zakonom utvrđene nadležnosti, provesti postupak nadzora općih akata kojima su uređena prava dužnosnika Grada Varaždina.  

Kako saznajemo, ako nadležno ministarstvo utvrdi nepravilnosti u dodacima plaća dužnosnika ono može ukinuti gradski akt kojim se utvrđuje kakve oni dodatke na plaću primaju.

Komentar Vjerana Radelića na kaznenu prijavu nismo uspjeli dobiti jer je on na godišnjem odmoru.

Komentari