Politička drama u Cestici: Zašto je Korotaj povukao proračun i slijede li izbori?

Objavljeno: 24.12.2015. 15:30

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:24

Foto: Cestica.hr

Jučer je održana sjednica Općinskog vijeća Cestice na kojoj je načelnik općine Mirko Korotaj (HNS) kao jedini ovlašteni predlagatelj, povukao prijedlog Proračuna za 2016. godinu. Politička drama odvijala se na relaciji HNS i HDZ jer su amandman na taj prijedlog podnijeli vijećnici HDZ-a i nezavisne liste Stjepana Bistrovića...

Naime, ono što su HDZ-ovci i nezavisni vijećnici zatražili amandmanom bilo je smanjenje troškova koji se, između ostalog, tiču zaposlenih. Argumentiraju to dugom Općine koji je 7.9 milijuna kuna te minusom na žiro računu. Tom je prilikom došlo i do sukoba između načelnika Korotaja te Tomislava Lazara, predsjednika Vijeća iz redova HDZ-a. Na kraju je Korotaj izjavio da je to udar na standard građana te zaključio da postoji realna mogućnost da Cestica ide u izbore. 

Nakon što su se strasti smirile, današnjim priopćenjem oglasila se podružnica HNS-a Cestica. U njemu Mirko Korotaj ističe kako mu nije jasno zašto netko želi zaustaviti konstantni razvoj Općine. Dodaje da je Cestica poznata po Europskim projektima te da nekome "smeta stalni razvoj Općine." Također je pojasnio kako je spreman razgovarati o stavkama gdje se može uštedjeti, ali ne na uštrb građana koji su mu dali povjerenje na izborima upravo zbog projekata koji se provode.

- Naša partnerska strana odlučila je zaustaviti razvoj Cestice i žao mi je što imaju takav stav koji nikome ne koristi. Žao mi je da se ovim amandmanom željelo na neki način smanjiti izravna pomoć građanima i udrugama što bi značajno unazadilo društveni razvoj Općine. A dobro znamo da su sva naša društva na čast i ponos cijele općine i šire - istaknuo je Korotaj te dodao kako je idućih dana spreman za razgovor oko usklađivanja stavova. 

Ističe da bi se predloženim smanjenjem smanjilo sufinanciranje smještaja djece u vrtić sa 550 na 275 kuna te stipendije, a ne odobrava niti smanjenje sredstava za javnu rasvjetu, vatrogasnu opremu i kapitalne investicije. Spomenuo je i obveze općine: 

- Dug Općine nije preko 7 milijuna kuna jer je u okviru toga 3,1 milijuna kuna za potpisane ugovore s fondovima tako da sredstva dolaze u 2016. godini, a stvarni dug Općine je 4 milijuna kuna, tvrdi Korotaj

Povodom svega kontaktirali smo Tomislava Lazara koji je podnio spomenuti amandman. Kako kaže, neistine su da bi se tim prijedlogom smanjenja rashoda dirnulo u sufinanciranje vrtića, stipendija i udruga. Ujedno tvrdi da načelnika "muči" trenutni minus na žiro računu u iznosu od 306.000 kn i nepodmirene obveze od 7,9 miljuna kuna:

- Riječ je o obvezama koje su on i njegova ekipa napravili u proteklim mandatima, predložili smo Amandmanom smanjenje plaća i naknada troškova zaposlenih, za 80% smanjili troškove promidžbe u medijima, za 50% smanjili reprezentaciju te predložili ukidanje bilo kakvih naknada za mene i vijećnike do kraja mandata. Meni to ne djeluje kao prijedlog ljudi koji žele zaustaviti razvoj općine, baš naprotiv, kaže Lazar.

Što se tiče ostalih stavaka, ističe, sve su uglavnom predložene na iznos koji je bio isplaćen u 2015. godini: 

- Pravi je odgovor samo da smo načelniku smanjili manipulativni prostor koji je imao po svakoj stavci u proračunu i zato se sad služi ovim neistinama kao izgovor zašto ne može prihvatiti naš Amanadman. Pozivam ga da zbog ozbiljnosti situacije u narednim danima počne stvarno razmatrati naše prijedloge za smanjenja jer ukoliko dođe do izbora, u stvari će on biti pravi krivac za zaustavljanje razvoja općine, zaključuje Tomislav Lazar.

 

Komentari