Politika ili realnost? Zašto Varaždinske Toplice gradskom vrtiću daju više nego privatnom

Objavljeno: 09.10.2015. 13:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Siniša Sović

Određeni broj roditelja djece upisane u privatni dječji vrtić "Čarobno Ogledalce" u Varaždinskim Toplicama smatra da su njihova djeca diskriminirana u odnosu na djecu upisanu u gradski dječji vrtić "Tratinčica" te su se o svemu oglasili anonimnim pismom u kojem ističu problem neravnomjernog sufinanciranja redovitog programa privatnog i gradskog vrtića.

Naime, roditelji koji su se obratili na adresu naše redakcije, smatraju da je postupak odlučivanja o sufinanciranju predškolskih institucija u Varaždinskim Toplicama vođen političkim motivima, umjesto primarnim interesima djece.

- Smatramo da je nepravedno prema našoj djeci da se program sufinancira u tako malom iznosu. Iznosom subvencije rade se razlike između naše djece iz privatnog i gradskog vrtića, za razliku od ostalih gradova (Novi Marof, Ludbreg, Ivanec) koji su to puno bolje organizirali na zadovoljstvo svih građana. Što to djeca u gradskom vrtiću dobivaju više pa im je potrebna veća subvencija, a čega su to djeca privatnog vrtića zakinuta? – pitaju se roditelji djece upisane u privatni vrtić Čarobno ogledalce.

Kontaktirali smo stoga gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Goranku Štefanić, koja ističe da su navodi roditelja o nejednakom sufinanciranju - točni, ali ih smatra neopravdanima "zbog nejednake cijene vrtića u privatnim i gradskim dječjim vrtićima".

Rješenje nerealno?
Naime, kako napominje gradonačelnica, uz ekonomsku cijenu koja iznosi 1300 kuna po djetetu, u slučaju gradskog vrtića, roditelj plaća iznos koji ovisi o socio-ekonomskom statusu kućanstva i varira između 455 kuna kao najniže i 650 kuna kao najviše cijene, dok grad podmiruje ostatak.

- Zaprimili smo prijedlog privatnog dječjeg vrtića o jednakom sufinanciranju redovnog programa te će se o istom odlučivati na idućem Gradskom vijeću, no napominjem kako je takvo rješenje gotovo nerealno i nemoguće tako dugo dok se privatnici ne odlučuje svoje cijene izjednačiti sa cijenom gradskog vrtića – dodala je gradonačelnica Štefanić.

Obratili smo se stoga i ravnateljici spomenutog privatnog vrtića, Kristini Šajatović Ledić, koja nam je rekla da je njihova cijena od 1330 kuna ustvari - niža, a u kojoj oni kao osnivači sudjeluju sa 130 kuna, 400 kuna uplaćuje grad u obliku sufinanciranja dok ostatak podmiruju roditelji, koji imaju mogućnost ostvarivanja različitih popusta.

Postojao dogovor?
Tvrdnje o udjelu sudjelovanja grada u cijeni gradskog vrtića, tvrdi Ledić, nisu točne, i napominje kako je privatni vrtić osnovan upravo u dogovoru sa Gradom zbog povećane potrebe. Uz to, osvrnula se na činjenicu kako je u gradskom proračuna ove godine za privatni vrtić osigurano 200.000,00 kuna, a da su do sada mjesečni troškovi privatnog vrtića, koji posluje od 01.05.2015., manji od 50.000,00 kn.

- Logično, postavlja se pitanje gdje je ostatak novca i zbog čega vlasti uporno tvrde da novca nema? - ističe Ledić.

Prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju jedinice lokalne uprave i samouprave same mogu odrediti iznos i omjer sufinanciranja između privatnih i gradskih vrtića, što u ovom slučaju stvara dodatne probleme i otvara dodatne polemike. Kako bilo, eventualni rasplet ove problematike moguć je, ali zasigurno neizvjestan na sljedećem gradskom Vijeću. Svi uključeni morati će pritom voditi računa da svoje "račune" ni u kom slučaju ne rješavaju na račun djece...

Komentari