Postizborne koalicije: U ratu između "braće" ultimativna pozicija SDP-u

Objavljeno: 11.06.2015. 12:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Dvije godine nakon Čačićevog trijumfalnog uzdignuća gemišta pod strop nadstrešnice u tadašnjem Green Pubu, na izborima koji su trebali značiti prvu bitku otkako su zaratila "braća", zdravica se ispijala ulicu niže, u Mea Culpi na Stančićevom trgu. Očišćeni od grijeha bivše gradske organizacije kao Habijanovo svijetlo laneno odijelo, ovaj put bez torbe, ali sa Stričakovim "to te ja pitam" palcem u zraku, slavili su oni koji u Gradu kulture, baroka, bicikla, cvijeća i (do kraja godine?!) smeća punih 18 godina pobjedu ni izbliza nisu vidjeli.

Razloga za slavlje, zanimljivo, imali su i oni kojima su braća, kako danas sve otvorenije govore, još donedavno nudila tek svako drugo ili treće mjesto na listi. Stoga, u situaciji baš kao iz megahita muzičke tiskare Huljić, te večeri 31. svibnja čak ni progresivnom SDP-u nitko ne bi zamjerio, kao što nije ni Peđi, da su na razglas pustili, ma znate onu: "Ja sam ti bila privjesak što se sija, obmana i kopija, tvome srcu samo bižuterija...“.

Tu pjesmu Male slatke platinaste ionako znamo svi. No, izgleda da nije bila, kao što u nastavku kaže, "suđena...". Jesu li joj grudi prirodne ili nisu, druga je stvar. Uglavnom, nisu loše baš kao što relativno loš nije ni rezultat Reformista, premda je Ratko, može se ovih dana u kuloarima čuti, mislio da će: "HNS zgaziti! SDP nadjačati! Tako da se bez njih ponovno i (znate ono kad sklopi ruke, raširi prste, trzne, zagrmi i ostane živ) "bazično" ne može sastaviti ni Opća skupština UN-a!".

No, s druge strane, stranka koja je u zemlji poput Hrvatske u stanju biti i liberalna i narodna, također je pobijedila. Ozbiljno. I to ne samo donedavnu braću! Naime, ako se pribroje glasovi nacionalnog koalicijskog partnera SDP-a, onda je nacionalna koalicija na ultralokalnim, ustvari nacionalnim izborima, ali trećeg stupnja i inače vrlo važnim, odnijela apsolutnu pobjedu premda su saveznici vojevali partikularno. Bila je to samo varka: "Haha! Ratko jesmo te!"

Međutim, nije vark... Ovajbože, nije spin da dosadašnjeg predsjednika gradske organizacije očekuju obveze na radnom mjestu, zbog čega se u daljnjem razdoblju ne stigne posvetiti stranačkim ambicijama koliko to one zapravo zahtijevaju. Ne znamo, ali pokojni Francek kroza zube možda bi procijedio: "Velike ideje, mali narodi!" On je znao da bez hrvatskoga 007 i ekipe neće napraviti ništa. Zašto su neki mislili da će otpiliti granu i ostati na krošnji, da si protumačimo valjda bi se trebao probuditi g. Sigmund, dr. Freud. Podsvjest je gadna stvar, kao što je i politika. Samo, ona bi trebala biti racionalna. No, pustimo sada to...

Deset dana nakon ultralokalnih, ustvari nacionalnih izbora, ali trećeg stupnja i inače vrlo važnih, situacija je otprilike sljedeća. Oni bi se u najmanje nekoliko mjesnih odbora mogli ponoviti. Nije šala! Zaključak je to apstrahiramo li kakofonične zvuke glasina varaždinskog političkog kuloara. Jer, što je ?! Stričak navodno ne želi čuti za Ratka; Ratko ko Ratko još prije izbora tražio je od HDZ-a više nego sve; SDP je navodno čekao mig iz Zagreba, da krenu s Reformistima i već su na pragu prvih potpisa, a HNS će isto moći s SDP-om, ali u samo dva mjesna odbora.

- Reformisti su bili korektni. Ponudili su nam predsjednika u mjestima gdje smo osvojili više i obrnuto. Pokazalo da ni oni ni HNS nemaju stabilno glasačko tijelo, ali da smo im mi kao stranka lijevog pola bliži nego HDZ. U HNS-u se boje da tek sada slijedi stampedo koji je Čačić najavljivao. Ustvari, njihovi ljudi su teško razočarani, možda baš zato i ova Drevenova ostavka. Nekadašnji bliski suradnici išli su jedan protiv drugoga i sada vide da od toga nema kruha, prepolovili su se – kaže nam izvor u SDP-u, priznajući da su sami očekivali ipak nešto slabiji rezultat.

- Lijevi birači zbunjeni su svađom između HNS-a i Reformista i zato su se okrenuli SDP-u. Mi da nismo prethodno raspustili gradsku organizaciju, pitanje je da li bismo bili uopće među prva tri. To se pokazalo kao hrabar i dobar potez, jer sve je trebalo pripremiti i odraditi u svega dva tjedna – kaže šef županijskog HDZ-a Anđelko Stričak, koji tvrdi da gradska organizacija ima zeleno svjetlo da na terenu koalira s kim smatra da je to u pojedinom mjestu najbolje.

Međutim, unutarnji izvor u HDZ-u ističe da su se "svi raspali", jer ni s vrha HNS-a ni s vrha Reformista navodno još nije došao naputak s kime koalirati. Otkriva i to, da su Habeku još uoči izbora nudili da nakon što se izbori održe koaliraju zajedno, kako bi se "jednom zasvagda" riješili i HNS-a i Reformista. SDP je, prema njegovoj verziji, namjeravao ići s HNS-om, ali HNS je tražio da ako idu zajedno onda to mora biti u svim mjesnim odborima. SDP to nije želio prihvatiti. 

Kako bilo, kroz desetak dana Vijeća mjesnih odbora moraju se konstituirati, a onda tko živ tko mrtav.

Komentari