Povišene tenzije na aktualcu: Da, cure nam informacije iz Grada, ali stat ćemo i tome na kraj

Objavljeno: 19.06.2015. 14:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Nikola Kokotec

Iako je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina bilo sazvano svega 11 točaka dnevnog reda, sjednica je potrajala do kasnih popodnevnih sati, a da se vijećnici još ne spremaju na godišnje odmore pokazali su i brojnim pitanjima na aktualnom satu.

Tko je odgovoran za ispadanje iz kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture, gdje se pogriješilo te hoće li biti kakvih analiza i traženja krivca, zanimalo je nekoliko gradskih vijećnika. Na njihove opaske daje kandidatura viđena nestručno, oštro je odbacio varaždinski gradonačelnik.

- Prije nego smo uopće dobili analizu komisije koja je odlučila zašto smo ispali iz kandidature, vi već tražite krivce. Povjerenstvo koje je odlučivalo o ovome očigledno nije prepoznalo naš koncept. Međutim, pričekajmo što će oni objasniti u svojoj analizi, a onda tražimo krivce i osuđujmo ekipu koja je to radil, ako ćemo imati zašto - rekao je Goran Habuš i dodao kako je razočaran ispadanjem, ali ga ne doživljava kao poraz jer će se projekti realizirati.

Posebno je zaiskrilo između vijećnice iz redova HDZ-a Otilije Cvetko i gradonačelnika Gorana Habuša oko prodaje gradskog udjela u Termoplinu. Cvetko je naglasila da se priča da je Grad već krenuo u medijsku kampanju nagovaranja vijećnika i građana da odobre prodaju udjela u Termoplinu.

Sada prodavati udio je suludo! Jedini cilj prodaje Termoplina, zlatne koke koja je samo u prošloj godini imala neto dobit od 16,4 milijuna kuna je saniranje posljedica štetnog vođenja dužnosnika Kukuriku koalicije i da se preduhitri blokada računa - konstatirala je Cvetko.

Njena pitanja posebno su uzrujala gradonačelnika Habuša koji joj je odgovorio vrlo oštro, povišenim tonom.

- Pokazali ste apsolutno nerazumijevanje! Termoplin nije komunalno poduzeće, a privatizirano je dok sam ja studirao, odnosno dok su vaši bili u Poglavarstvu i dizali ruke za tu odluku - bio je izričit Habuš prema Cvetko koja mu je na to odvratila da je arogantan i bahat te da uskoro vijećnici neće smjeti niti postavljati pitanja.

Vijećnike je zanimalo i zašto se ponovno radi novi plan zbrinjavanja baliranog otpada, koliko su koštale odvjetničke usluge za izradu ugovora o nagobi s Biotehnološkim parkom, je li račun Aquacitija u blokadi, kako da se spriječe sve češće krađe bicikla te hoće li članovi upravnog vijeća JUGS-a odgovarati s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se ta ustanova nalazi.

Habuš je odgovorio da novi plan zbrinjavanja ide na trošak koncesionara, da bi za Biotehnološki park trebalo postaviti pitanje koliko su koštali odvjetnici koji su sastavljali takav ugovor 2005. godine te da je Aquacity u blokadi zbog Zampa.

- Da, Aquacity je u blokadi od 15. travnja ove godine, a blokiran je od strane ZAMP-a za dugove koji su nastali 2008., 2009. i 2010. Oko dva i pol milijuna kuna duga smo zatekli u Aquacitiju 2011., sanirali gotovo sve, odustalo nam je još oko 400 tisuća. Aquacitijem trenutno upravlja Gastrocom, Varaždinci se imaju gdje kupati i riješit ćemo i to - rekao je Habuš.

Osvrnuo se i na pitanja vezana na Plan zbrinjavanja koji je izradila ECOINA. Vijećnicima nije bilo jasno zašto se sada izrađuje novi plan.

- Prvu analizu radio je Bioinstitut, analizu sastava bala. Onda je Ecoina na temelju te analize napravila plan zbrinjavanja, neovisno o postojećoj koncesiji koristeći sve moguće načine sanacije i zbrinjavanja moguće u Hrvatskoj. Koncesionar na temelju te analize radi svoju analizu. Oko 15. srpnja možemo očekivati i tu analizu - rekao je Habuš i dodao kako nisu tajni nalazi i planovi Ecoine, ali da zbog ozbiljnosti i pojedinih tumačenja nije sklon to davati u javnost kako se ne bi stvarala panika.

- Procurilo je u medije. Kako i zašto, tko je dao medijima Plan zbrinjavanja, ja ne znam. Ali curi sve u ovom gradu i tome ćemo stati na kraj. Mediji uzmu jedan pasus iz toga i onda nestručno, jer naravno da nisu stručni po tom pitanju, dižu paniku u javnosti - zaključio je Habuš.

Bilo je govora i o kašnjenju naknada za rad vijećnicima, kada će se sanirati nadvožnjak u Gospodarskoj ulici, kao i što je s državnom imovinom u gradu Varaždinu koja propada.

Komentari