prvi na sjeveru

Poznat okvirni datum kad bi Ivančica mogla postati park prirode

Objavljeno: 03.03.2024. 08:10

Zadnja izmjena: 03.03.2024. 08:10

Tema proglašenja Ivančice parkom prirode, prvim na Sjeveru Hrvatske te 13. na području cijele države, odjeknula je još 2020. godine, a riječi o aktivnostima i daljnjim koracima u sklopu tog projekta bilo je i na ovotjednom obilježavanju 34. obljetnice HDZ-a u Varaždinu.

Naime, kako je u svom govoru u četvrtak rekao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, koji je još 2020. godine pokrenuo postupak zaštite prirode planine Ivančice te nakon toga pokrenuo i inicijativu za proglašenjem, zajedno s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom te krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom postignut je dogovor o granicama budućeg parka prirode Ivančica, Strahinčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

- Zahvaljujem županima Stričaku i Kolaru, a isto tako zahvaljujem i svim načelnicima i gradonačelnicima koji su bili u nekoliko navrata na sastancima, koji su i sad tako dali svoju podršku za granice koje smo definirali u detalje. Slijedi, dakle, revizija stručne podloge koja se odnosi na proglašenje regionalnog parka dijela Hrvatskog zagorja, zatim slijedi izrada geodetske podloge te javno savjetovanje i ja sam siguran da ćemo u prvom kvartalu 2025. ovdje na Sjeveru Republike Hrvatske imati novi park prirode - istaknuo je Habijan. 

Inače, veći dio budućeg regionalnog parka prirode obuhvaćat će područje Varaždinske županije, a manji će se dio nalaziti na području Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o površini od 453 hektara te jedinstvenom području bogatom georaznolikošću, čije područje obuhvaća pet planina i pet rijeka, kao i tri značajne lokacije - špilju Vindiju, Trakošćan i Gaveznicu.

Komentari