novi odnosi snaga

PRAKTIČKI RIJEŠENO? HDZ i Čačić već dogovorili koaliciju u Županijskoj skupštini, Runac predsjednik

Objavljeno: 07.06.2017. 13:07

Zadnja izmjena: 07.06.2017. 13:13

Foto: Arhiva

Nakon završenih izbora za Županijsku skupštinu, trenutačni odnos snaga je takav da ni lijeva koalicija ni HDZ i Čačić nemaju potreban broj od 21 vijećnika za većinu kako bi preuzeli vlast i odabrali predsjednika skupštine iz svojih redova.

Naime, lijeva koalicija je osvojila 19 vijećničkih mjesta, HDZ 13 a Čačićevi Reforimsti 7 mjesta. Ostala 2 mjesta pripala su Živom zidu. Prve reakcije u izbornom stožeru HNS-a odmah nakon objave rezultata 21. svibnja - a to smo i neposredno imali priliku čuti - bile su da će pokušati na svoju stranu pridobiti i dvojicu vijećnika Živog zida. No, čini se da je na pomolu drugačija preraspodjela snaga.

'Idemo u tom smjeru'

Kao prvo, po svemu sudeći HDZ - koji se od početka kampanje zalagao za promjenu županijske vlasti - već je, kako doznajemo, daleko odmakao u dogovorima s Čačićem, što bi značilo da već imaju 20 vijećnika na svojoj strani. Oni bi za predsjednika skupštine postavili Alena Runca, kojemu je za ulazak u drugi krug izbora za župana nedostajalo svega 16 glasova.

- Idemo u tom smjeru, još razgovaramo. Naša je lista dobila 20 tisuća glasova onih koji su za promjene, zbog njih moramo na tim promjenama i raditi. - izjavio nam je Runac. Na kraju dodajemo kako se spekulira da će se upravo iz HNS-a neki vijećnici prikloniti ovoj koaliciji, čime bi oni i faktički preuzeli vlast u Županiji.

Komentari