"Vodit ću stranku s Vrdoljakom"

Štromar prvi put otvoreno izjavio da neće biti kandidat za šefa HNS-a, a evo i razloga koje je naveo...

Objavljeno: 10.03.2016. 18:54

Zadnja izmjena: 11.03.2016. 10:58

Foto: Arhiva

Početkom tjedna ekskluzivno smo izvjestili o detaljima sukoba u HNS-u vezanim uz činjenicu da Predragu Štromaru neće biti omogućena kandidatura za predsjednika stranke, koju je najavljivao još otkako je iz stranke isključen Radimir Čačić. Kao što smo tom prilikom istaknuli, Štromar inzistira na funkciji zamjenika predsjednika, a danas je to i službeno potvrđeno.

Naime, održana je sjednica predsjedništva županijskog HNS-a, nakon koje se čelništvo stranke oglasilo priopćenjem za medije, u kojem stoji da podržavaju Štromarovu kandidaturu upravo za zamjenika. Podsjetimo, riječ je o funkciji koja nosi faktične ovlasti i zbog koje HNS treba mijenjati statut, što je svojevrsno kompromisno riješenje, budući da vrh HNS-a inzistira na isključivo jednom kandidatu, Ivanu Vrdoljaku.

>>Insajderski izvještaj o ratu u HNS-u: Štromaru dosta moljakanja, traži statutarne ovlasti ili će na sve ili ništa?

Spomenuto ujedno znači da Štromar neće protivno volji stranke (što je također bila mogućnost) krenuti u bitku protiv Vrdoljaka, a što je, pak, Vesna Pusić pod svaku cijenu htjela izbjeći iz razloga da ne dođe do raskola među članovima stranke koji bi podržavali jednoga ili drugoga. Nepoznato je, međutim, hoće li se Matija Posavec zadovoljiti s relativno formalnom pozicijom potpredsjednika, koju bi trebao dijeliti s Ankom Mrak Taritaš.

Štromar s druge strane izjavljuje da će s pozicije zamjenika stranku voditi "zajedno s budućim predsjednikom", te da je riječ o "zajedničkoj odluci za dobrobit stranke". "Na ovaj način moći ću se i maksimalno posvetiti obezama župana", kaže. Time ujedno neizravno potvrđuje da će se ponovno kandidirati za župana, o čemu smo također pisali početkom tjedna.

"Kompaktni i samostalni"

"Cilj je da ostanemo kompaktni, te da u buduće o nikome ne ovisimo.“ Sudeći, pak, prema toj Štromarovoj izjavi, potvrđuje se na određeni način mogućnost samostalnog izlaska HNS-a na sljedeće parlamentarne izbore, što je ustalom, navodno bila i njegova namjera u slučaju da postane predsjednikom.  

Međutim, to neće biti moguće ako se HNS iz liberalne opcije postupno ne transformira u građansku, opciju prihvatljiviju širem spektru birača te strankama izvan isključivo – ljevice. HNS bi na taj način hipotetski mogao prirodno koalirati i s HDZ-om, o čemu se u određenim krugovima obje stranke u Varaždinskoj županiji govori već duže vremena, a čini se da ta ideja nije strana niti Vrdoljaku.

Vesna Pusić, međutim, u svojim posljednjim izjavama isključuje bilo kakvu mogućnost koaliranja s "Karamarkovim HDZ-om", a s obzirom da najavljuje da će ostati u predsjedništvu stranke i nakon što se "povuče", čini se da HDZ (bez da se izazovu nemiri unutar stranke) još neko vrijeme neće biti HNS-ova opcija.

Nezadovljni SDP-om?

Štromar, pak, priopćenje zaključuje riječima: "Sve ono što ne stignemo odraditi u narednih godinu dana, nastavit ćemo u drugom mandatu. Rezultati koje smo postigli dokazuju da smo na dobrom putu“. Daje time naslutiti da postoji određeno nezadovljstvo unutar HNS-a Varaždinske županije odnosom između njih i koalicijskog partnera SDP-a.

Podsjetimo se, dogradnja kirurgije, bale smeća u Brezju, propali JPP, prijevoz za srednjoškolce, sve su to stvari koje ili nisu riješene ili za koje je trebalo "moljakati". Otuda i ideja da se HNS osamostali (čitaj, oslobodi SDP-a). Jesu li na dobrom putu pokazat će vrijeme.

- Građani su nam i na prošlim izborima dali veliko povjerenje i mislim da prije svega ne bi bilo pošteno prema tim građanima da stranku destabiliziramo nekakvim podjelama, kao što se to dogodilo nekim drugim strankama. Puno je posla pred nama, a što se konkretno Varaždinske županije tiče, dat ću sve od sebe da se do kraja realiziraju svi započeti projekti – riječi su Predraga Štromara nakon sjednice županijskog predsjedništva.

Komentari