Predrag Štromar novim programom HNS-a želi smanjiti broj saborskih zastupnika

Piše: A. Matušin

Objavljeno: 15.04.2015. 09:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Kako piše Globus, šef županijskog HNS-a Predrag Štromar jedan je ključnih ljudi koji rade na novom programu HNS-a radnog naziva "Program 2020" koji će sadržavati određene reforme, od kojih će se neke od njih potom staviti na stol pred trenutačne koalicijske partnere.

U programu će, kako doznaju, biti šest ključnih reformskih točaka, a jedna od najvažnijih oko koje bi Narodnjaci trebali voditi pregovore s SDP-om odnosit će se na izmjene Izbornog zakona.

HNS-ovci, naime, žele zemlju podijeliti na šest izbornih jedinica, umjesto na dosadašnjih deset, a pritom bi na sjeveru Hrvatske okupili četiri županije (Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Međimursku).

Narodnjaci predlažu i nešto drugačiji broj preferencijalnih glasova.

- Voljeli bismo kad bi se broj preferencijalnih glasova u onim većim jedinicama popeo na tri, a u manjim da ih bude po dva. Dakle, ovisno o broju registriranih birača - objasnio je Štromar za Globus.

Uz Štromara, na programu rade stranački PR-ovac Igor Kolman, saborski zastupnik Beus Richemberg i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić. Ukupni broj saborskih zastupnika njihovom bi se zakonskom izmjenom sa 140 smanjio na 120.

Program bi trebao biti dovršen do svibnja, a ključne reformske točke koje će HNS-ovci pobrojati, ukoliko će se na izbore izaći u istom koalicijskom sastavu kao i prije tri godine, trebale bi se naći i u koalicijskom sporazumu.

Komentari