stiglo priopćenje

Predsjednica Vijeća odgovorila hoće li podržati inicijativu Davora Patafte

Objavljeno: 23.10.2021. 11:22

Zadnja izmjena: 23.10.2021. 11:36

U aktualnom sazivu Gradskog vijeća po prvi put je došlo do šireg konsenzusa po jednom pitanju, a to je pitanje ukidanja ili (barem) smanjenja prireza Grada Varaždin, oko čega su se složili Davor Patafta, Budimo grad i Ivan Čehok. Dio njih u tom kontekstu spominjao je i predsjednicu Vijeća Zdravku Grđan, koja se u predizbornoj kampanji zalagala za smanjenje prireza do 50 posto.

Ivan Čehok tada nije bio za smanjenje ili ukidanje prireza, no sada smatra da su se za to stvorile okolnosti. Budimo grad principijelno se zalaže za ukidanje (svakog) poreznog i prireznog opterećenja, a Davoru Patafti bila je to jedna od ključnih, ako ne i ključna programska točka u cijeloj kampanji. Sada se napokon oko toga pitanja oglasila i Zdravka Grđan ispred NS Reformisti, koja ostaje pri svome, ali, kako kaže, pod jednim uvjetom:

- Naš stav je jasan: smanjenje prireza do 50 % apsolutno DA u trenutku kada Grad dođe do optimalne točke razvoja kroz privlačenje financijskih sredstava iz ITU mehanizma i EU fondova i realizacije točaka izbornog programa Reformista koje su prihvaćene sporazumom: 10.000 kuna za svako novorođeno dijete, sufinanciranje dječjih vrtića 50 %, 1.000 kuna svakom umirovljeniku čija je mirovina manja od 4.000 kuna, besplatna školska kuhinja za svu djecu, uvođenje sportskog vouchera za djecu u iznosu od 200 kuna – napisali su.

  • PRVI ČOVJEK KOMORE 'Ukidanjem prireza u Gradu Varaždinu povećale bi se plaće', više ovdje.

'Čehok je bio protiv'

Reformisti, naime, smatraju kako trenutno postoje argumenti za i protiv ukidanja prireza, a inicijativu Čehoka, Patafte i Budimo grad pritom nazivaju "administrativnim pretakanjem bez dugoročnog promišljanja, razvojne vizije i rezultata. Upravo Čehok je bio najoštriji protivnik smanjenja i ukidanja prireza, a sada ga odjednom želi ukinuti", zaključuju.

Komentari