gradonačelnici na okupu

Predsjedništvo Udruge gradova: 'Slažemo se sa smanjenjem poreza na dohodak'

Objavljeno: 13.09.2016. 18:28

Zadnja izmjena: 13.09.2016. 19:23

Na danas održanoj 13. sjednici Predsjedništva udruge gradova, gradonačelnici i gradonačelnice sedamnaest hrvatskih gradova složili su se s prijedlozima smanjenja poreza na dohodak.

Na sjednici su se okupili članovi predsjedništva od Čakovca i Varaždina do Knina, Rijeke i Pazina, a raspravljalo se o brojnim temama - između ostalog i o tome kako gradske vlasti približiti građanima. No, glavne točke su se ticale raspodjele novaca i decentralizacije.

Turk: 'Budimo kao Danska i Belgija'

Kako je na konferenciji za medije izjavio predsjednik Udruge, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, oni se nadaju da smanjenje poreza na dohodak neće značiti i smanjenje prihoda gradova.

- Milanovićeva Vlada nas je lišila 1,3 milijarde proračunskih sredstava. - istaknuo je Turk.

Gradonačelnici su se složili i s idejom dalje decentralizacije države, istitčući primjere Belgije i Danske koje su sasvim dobro funkcionirale i u periodima kad nije bilo središnje vlasti. 

- Što je država decentraliziranija, to je i bogatija. - kategorički je ustvrdio Turk, u pratnji domaćina skupa, Gorana Habuša.

Habuš: 'I vrtići i kultura pomažu poduzetništvu'

Na pitanje novinara koliko gradovi mogu pomoći razvoju poduzetništva, Habuš je istaknuo da su glavne poluge u rukama države.

Ipak, gradovi mogu pomoći kroz razne pakete mjera - od smanjenja komunalnih doprinosa i cijene zemljišta, pa do stvaranja okolice ugodne i za poduzetništvo i za život.

- Nas investitori pitaju i o vrtićima, kao i o tome koliko ulažemo u kulturu. - objasnio je varaždinski gradonačelnik.

Hrvatska Udruga gradova surađuje i sa sličnim udrugama iz Poljske i BiH. Od Poljaka su nedavno učili o tome kako još bolje privući sredstva EU fondova i investitora.

Komentari