najavljen posjet

Sutra u Varaždinu Andrej Plenković, evo kojim povodom

Današnji predsjednik županijskog HDZ-a ujedno je i član najvišeg operativnog tijela stranke (Predsjedništva), a ono se redovito sastaje s predsjednikom stranke, odlučuje o izbornim listama, financijama, koalicijama, stegovnim postupcima...
Objavljeno: 12.02.2023. 19:03

Zadnja izmjena: 13.02.2023. 08:24

Andrej Plenković sutra će boraviti u Varaždinu u svojstvu predsjednika HDZ-a, a povodom 33. obljetnice HDZ-a Varaždinske županije. 

Obljetnica će se proslaviti velikim skupom u varaždinskoj Areni, a domaćin će joj biti aktualni predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak. Stričak je ujedno i dosad najdugovječniji predsjednik županijskoga HDZ-a, te jedini HDZ-ov župan Varaždinske županije izabran neposredno od strane građana. Tijekom druge polovice 1990-ih HDZ je također imao župana, no tada ga je birala Skupština, a funkciju je u dva navrata obnašao liječnik Marijan Mlinarić. Današnji predsjednik županijskog HDZ-a ujedno je i član najvišeg operativnog tijela stranke (Predsjedništva), a ono se redovito sastaje s predsjednikom stranke, odlučuje o izbornim listama, financijama, koalicijama, stegovnim postupcima, te nadzire rad svih članova koji obnašaju bilo kakve funkcije na razini cijele zemlje.

XIX. Opći Sabor HDZ-a domaćim članovima donio je još tri visoke pozicije. Nenad Horvatić, Goran Kaniški i Josip Križanić izabrani su u Nacionalni odbor stranke, a to je najviše tijelo HDZ-a između dva Sabora stranke. Najmanje jednom u tri mjeseca Nacionalno predsjedništvo sastaje se s predsjednikom te utvrđuje i raspravlja o onome što operativno provode on i predsjedništvo. U izvanrednim situacijama, predsjednik HDZ-a dužan je sazvati Nacionalno predsjeništvo stranke ukoliko to zatraži trećina njegovih članova.

HDZ-ov župan Varaždinske županije jedini je župan te stranke na području od čak pet tisuća kvadratnih kilometara, koliko naime pokrivaju četiri sjeverne županije. 

Komentari