dotaknuli se brojnih tema

HNS-ovci ''sezonu otvorili'' žestokom kritikom župana Čačića i Natalije Martinčević

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.01.2018. 11:09

Zadnja izmjena: 08.01.2018. 11:09

Danas su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, načelnik Maruševca Damir Šprem i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić u sjedištu podružnice HNS-a Varaždin održali konferenciju za medije. Teme kojima su se bavili bile su funkcioniranje hitne medicinske pomoći u Ivancu, poništenje odluke župana Čačića o osnivanju savjeta župana i mjesnih odbora te teritorijalni ustroj matičnih ureda.

Što se tiče funkcioniranja hitne pomoći u Ivancu, podsjetimo, problem je nastao kada se u Ivancu ukinulo dežurstvo medicinskog osoblja u ambulatni što znači da ukoliko tim Hitne pomoći izađe na teren, građani nemaju dostupno medicinsko osoblje u slučaju potrebe.

Prema Batinićevim riječima, iako je Hrvatski zavod za zdrastveno osiguranje utvrdio kako je to dežurstvo bilo protiv propisa, to je bilo dogovoreno s prijašnjim županom, te dalje navodi kako je odmah po ukidanju kontaktirao ministra zdravstva Kujundžića i tražio ga za pomoć.

- Zaključak sastanka bio je da se mora naći rješenje problema u vezi Hitne medicinske službe u Ivancu, a zadatak je dobio Dom zdravlja Varaždinske županije i hitna medicinska služba da pronađu prostor i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da se ugovori taj dodatni nadstandard - rekao je Batinić i dodao kako je od toga dana prošlo tri mjeseca te kako oni i dan danas nemaju nikakve povratne informacije od Varaždinske županije niti hitne medicinske službe.

- Ja ne znam radi li se tu o nesposobnosti ili o političkoj pozadini, jer župan Čačić uopće ne reagira na ono što se dešava u sredinama gdje je HNS na vlasti - zaključio je Batinić

''Savjet mjesnih odbora - protuustavan''

Načelnik Šprem osvrnuo se pak na formiranje Savjeta župana, gradonačelnika i načelnika te Savjeta župana i predsjednika mjesnih odbora te istaknuo kako su od Ministarstva uprave zatražili mišljenje o formiranju tih savjeta, te dobili rješenje kako je, između ostalog, Savjet župana i predsjednika mjesnih odbora - protuustavan.

- Taj je savjet nepotreban, a mi ćemo se i dalje odazivati na Savjet župana, gradonačelnika i načelnika, ali sa vidljivim temama što se tiče razvoja županije - rekao je Šprem.

'' Ne smije se nam se nametati tuđa volja''

Gradonačelnik Škvarić istaknuo je kako zakonom Županija nije nadređena gradonačelnicima i načelnicima te kako su oni samostalni u obavljanju svojih poslova te kako se mimo zakona njima ne smije nametati volja.

- Župan izričito inzistira da na Savjetu smiju sudjelovati isključivo gradonačelnici i načelnici, a ne zamjenici jer to njemu - ispod časti. Pa ako onda zamjenici ne smiju doći na Savjet, što se onda tamo pojavljuju tamo određeni posebni savjetnici da razgovaraju s nama - pita se Škvarić i dodaje kako u tom pogledu traži reciprotet.

Škvarić je konferenciju završio viješću o teritorijalnom ustrojstvu matičnih ureda. Naime, prošle godine namjera je bila da se ukinu određeni matični uredi, no prema Škvarićem riječima, na inicijativu grada Lepoglave, općine Cestica i Klenovnika, te Varaždinskih Toplica i Brezničkog Huma, matični se uredi neće ipak ukinuti, te sve ostaje po starom. 

 

 

Komentari