Preustroj: Vlada smanjuje broj ureda državne uprave s 20 na pet

Objavljeno: 04.09.2014. 14:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Google Maps

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske usvojila je, između ostalog, konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave, kojim se broj ureda državne uprave smanjuje s 20 na pet.

Kako ističu iz Vlade, uspostavom novog ustrojstvenog modela ureda državne uprave ujedno će se ostvariti i određene uštede.

- Najvažnija se izmjena tiče organizacijske strukture prvostupanjskih tijela, odnosno ureda državne uprave - rekao je na današnjoj sjednici Vlade ministar uprave Arsen Bauk. Pojasnio je da se izmjenom predlaže novi ustrojstveni model ureda državne uprave na području županija, na način da se umjesto 20 ureda državne uprave u županijama predlaže ustrojavanje 5 ureda državne uprave.

Prema novom ustroju, uredi državne uprave ubuduće bi trebali obuhvaćati područje nekoliko županija. Tako su predviđeni Ured državne uprave za Dalmaciju, Ured državne uprave za Slavoniju i Baranju, Ured državne uprave za Središnju Hrvatsku, Ured državne uprave za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te Ured državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku.

Ured državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku tako bi obuhvaćao područje Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.

Komentari